Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 november 2017
 

Hé ondernemer, zullen we een stukje gaan wandelen?

 
 

'Donderdagmiddag, 18.00 uur. Alweer een dag voorbij gevlogen waarop ik inspirerende mensen heb ontmoet en ervoor heb gezorgd dat de dagelijkse werkzaamheden door konden gaan. Het is bijna weekend, maar toch heb ik het gevoel dat werken aan de volgende stap binnen mijn bedrijf er bij in is geschoten.'

Volgens Jeroen de Wit, oprichter en CEO van Teamleader, zijn dit herkenbare gedachten voor ondernemers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 50 procent van de Nederlandse ondernemers geen concreet idee heeft over de volgende stap binnen zijn eigen bedrijf. Voornaamste redenen zijn: het missen van (financiële) middelen, te grote risico’s zien en – zoals een kwart van de ondernemers aangeeft – een gebrek hebben aan tijd.
Ondernemers werken zich een slag in de rondte, maar hebben het gevoel dat ze tijd tekort komen. "Ze zijn bezig te werken ín de winkel en vergeten daardoor te werken áán de winkel. Dat baart mij toch wel een beetje zorgen," vertelt DeWit. Volgens hem wordt het tijd dat ondernemers de regie over hun eigen onderneming weer terugpakken en zich gaan bezighouden met waar zij écht goed in zijn: ondernemen en hun bedrijf een stap verder brengen. "Ik hoor u denken: ‘Hoe dan?’"

Maak van tijd uw grootste vriend
Tijd. Het lijkt misschien uw grootste vijand, maar wat als het uw grootste vriend wordt? Tijd voelt verloren als er niet naar doelen toegewerkt wordt. En dat is precies wat het onderzoek onderschrijft. Om tijd niet langer te verspillen, is het ontzettend belangrijk na te denken over de toekomst en doelen te stellen voor uw onderneming. "Iedereen heeft 24 uur in een dag," stelt Dewit. "Hoewel voor iedereen de bezigheden, taken en verplichtingen weer anders zijn, is het belangrijk om úw 24 uur zo efficiënt mogelijk te benutten." Het is duidelijk: tijd om na te denken maakt u zelf.
Eenmaal het besluit genomen om tijd vrij te maken, is bedenken wat precies de volgende stap wordt binnen uw bedrijf een nieuwe uitdaging. Hoe komt u aan de inspiratie? Uit het onderzoek blijkt dat wandelen de meest inspirerende activiteit is om na te denken over de volgende stap. Maar liefst 53 procent van de ondernemers geeft aan dat zij dit het liefst doen om hun brein te laten werken. De beste ideeën ontstaan wanneer men in beweging is. Dit bevestigen grote helden als Beethoven, Goethe en Darwin – hun meesterwerken ontstonden vaak tijdens een wandeling. Onderweg wordt niemand afgeleid door mensen waarmee bijvoorbeeld een werkruimte wordt gedeeld en minder afleiding betekent meer productiviteit. Daarnaast is het bewezen dat mensen 60 procent creatiever zijn als ze lopen dan wanneer ze zitten. De meeste ondernemers ervaren tijdens de wandeling dan ook het eureka-moment. Ook DeWit ervaarde dit: "Ik wilde graag iets betekenen voor ondernemers, zodat zíj een stap verder komen. Dat iets werd mij echt duidelijk tijdens een wandeling. Ik kwam al lopend op het idee om een online tijdscapsule te ontwikkelen. Hierin kunnen ondernemers hun eigen toekomstplannen stoppen en communiceren met gelijkgestemde ondernemers. De tijdscapsule herinnert vervolgens de ondernemer op tijd aan zijn voornemens."

Creëer tijd
Wandelen is een manier om uw geest ruimte te geven om na te denken over de toekomst, maar uiteraard moeten de ideeën ook geconcretiseerd worden. Wanneer er dan allerlei tijdrovende taken op u liggen te wachten, gaat u snel weer over op de waan van de dag. Tot slot heeft DeWit tips om tijd te creëren: "Zorg er allereerst voor dat uw ideeën concreet vastgelegd worden. Kijk vervolgens welke processen en werkzaamheden binnen uw organisatie sneller en efficiënter kunnen. Digitaliseer en automatiseer deze. Zo maakt u van tijd ineens uw grootste vriend en heeft weer ruimte om na te denken over en te werken aan de toekomst van uw eigen onderneming."
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Reizenisfijn.nl  |   | 
7-11-2017
 | 
09:08 uur
Wat is Nederland toch mooi om te wandelen

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs