Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven Azië-Pacific beschermen cashflow tegen wanbetaling

19 oktober 2017 - Bijna 90 procent van de bedrijven in de regio Azië-Pacific kreeg in het afgelopen jaar te maken met wanbetaling. Om hun bedrijf tegen tegen betalingsrisico’s te beschermen, heeft ruim een derde hiervan maatregelen getroffen om de cashflow te corrigeren.

Niettemin maken veel bedrijven zich zorgen over het feit dat het steeds langer duurt voordat zij hun facturen betaald krijgen. Dat blijkt uit de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific van Atradius, waarin de betalingsmoraal van bedrijven in Australië, China, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Singapore en Taiwan is onderzocht.
 
Groeiperspectief
Ondanks de groeivertraging van de Chinese economie en de ingrijpende hervormingen die hiervan het gevolg zijn, verwacht Atradius dat het bbp in Azië dit jaar met 5,8 procent zal stijgen. Niet de hele regio kent echter een sterke groei. Zo zijn landen als Indonesië en Singapore kwetsbaar voor regionale economische ontwikkelingen. India geeft daarentegen wereldwijd de toon aan en blijft goed presteren.
 
Cashflow beschermen
Een meerderheid van de bedrijven erkent heeft stappen gezet om hun cashflow te beschermen tegen de gevolgen van wanbetaling. Maar liefst negen op de tien bedrijven in de regio zijn geconfronteerd met achterstallige facturen: gemiddeld 45,4 procent van de totale waarde van deze rekeningen was op de vervaldatum nog niet betaald. Betalingen door binnenlandse afnemers blijven vaak uit door een tekort aan financiële middelen. 43,8 procent van de bedrijven noemt dit als reden voor te late of uitblijvende betalingen. Buitenlandse klanten stellen betalingen vooral uit vanwege complexe betalingsprocedures. De ondervraagde bedrijven zeggen gemiddeld 2,1 procent van hun uitstaande rekeningen als oninbaar te beschouwen. De belangrijkste oorzaak voor 47,4 procent van de bedrijven is dat klanten failliet gaan of hun bedrijfsactiviteiten hebben gestaakt. 36,2 procent zegt dat dit komt doordat de vordering te oud was en 35,4 procent doordat klanten niet getraceerd konden worden.
 
Veiligstelling van de cashflow
"Hoewel het bbp in 2018 wereldwijd naar verwachting met drie procent zal stijgen, zien we dat bedrijven geconfronteerd worden met onzekerheid als gevolg van politieke en economische ontwikkelingen. Het protectionisme neemt toe, er is sprake van monetaire verkrapping en het groeitempo van de Chinese economie daalt. Dit kan wereldwijd een negatieve impact hebben op de ontwikkeling van het aantal faillissmenten, waardoor het vertrouwen van bedrijven en consumenten daalt. Dit heeft negatieve gevolgen voor investeringen en consumentenbestedingen. Door deze optelsom van ontwikkelingen doen bedrijven in Azië-Pacific er dan ook goed aan de bescherming van hun cashflow de hoogste prioriteit te geven."
 
In de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific geeft Atradius inzicht in de belangrijkste oorzaken van betalingsrisico’s, de gevolgen hiervan voor de winstgevendheid van bedrijven en de visie van ondernemers over ontwikkelingen in de betalingsmoraal voor de komende twaalf maanden. Het volledige rapport kan worden gedownload in de rubriek Publicaties.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.