Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Sleepwet komt er, hoe u als burger zelf uw privacy kunt beschermen

17 oktober 2017 - Op 1 januari 2018 treedt de hernieuwde ‘Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten’ in werking, ook wel ‘de sleepwet’ genoemd. Deze wet behelst dat inlichtingendiensten op grote schaal informatie mogen aftappen, ook van personen die niet verdacht worden van een misdrijf.

Deze informatie mag enkele jaren bewaard worden, en gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten. Privacy-organisaties en burgers maken zich zorgen over de mogelijke consequenties van de wet.

Referendum kan introductie van de sleepwet niet stoppen
Mogelijk komt er een referendum omtrent deze wet, daar er inmiddels genoeg handtekeningen zijn verzameld. Echter, omdat het nieuwe kabinet de ‘wet raadgevend referendum’ af wil schaffen is het ook mogelijk dat het referendum niet doorgaat. En mocht het wel doorgang vinden, dan zal het referendum pas kunnen worden georganiseerd op het moment dat de hernieuwde sleepwet reeds ingevoerd is. De sleepwet is met een dermate hoog tempo door de Eerste en Tweede Kamer geloodst dat eventuele tegenstanders of critici zich niet tijdig hebben kunnen mobiliseren om de implicaties van de wet aan de kaak te stellen in een publiek, maatschappelijk debat.

Zelf privacy beschermen
Nederlanders vinden manieren om zelf hun privacy te beschermen en overheidssurveillance te pareren
Het is mogelijk voor burgers om zelf de privacy te beschermen en het dataverkeer te anonimiseren. Zo kunnen Nederlanders door een VPN-abonnement af te sluiten op simpele wijze al hun internetverkeer vergrendelen. Inlichtingendiensten hebben op deze manier geen inzicht meer in het dataverkeer. Ook het gebruik van de Tor-browser biedt gebruikers anonimiteitsgaranties, al zijn er hierbij met het oog op de sleepwet enkele kanttekeningen te maken. Met de introductie van de sleepwet is de verwachting dan ook dat meer Nederlanders het heft in eigen hand zullen nemen om hun internetverkeer af te schermen voor nieuwsgierige ogen, inclusief de priemende ogen van de Nederlandse inlichtingendiensten.

Meer informatie vindt u hier
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.