Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 oktober 2017
 

Opdrachtgever kan uurtarief zzp’er beïnvloeden

 
 

De lengte en inhoud van de opdracht en of de opdrachtgever goed is voor zijn of haar portfolio zijn de belangrijkste redenen voor zzp’ers om een lager tarief te hanteren. De opdrachtgever kan daardoor invloed uitoefenen op het uurtarief van de zzp’er.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 642 zzp’ers in samenwerking met FastFlex
De lengte en inhoud van de opdracht vormen al drie jaar belangrijke criteria voor de zzp’er om een lager uurtarief te rekenen, blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer. In 2015, 2016 en 2017 wordt de lengte van de opdracht als belangrijkste criterium gezien. Ook wordt al drie jaar de inhoud van de opdracht als één van de belangrijkste criterium gevonden door zzp’ers. Niet alleen de lengte en inhoud van de opdracht spelen een belangrijke rol in het tarief. Ook blijkt dat veel zzp’ers het steeds belangrijker gaan vinden dat de opdrachtgever goed is voor zijn of haar portfolio. 
"Goed opdrachtgeverschap wordt nog belangrijker omdat blijkt dat veel zzp’ers het steeds essentiëler vinden dat de opdrachtgever goed is voor zijn/haar portfolio. Voor organisaties is het daarom cruciaal om een duidelijk beleid te voeren op Employer Branding, om op deze manier een interessante speler te blijven voor talent," aldus Marc Loo van FastFlex. 

Tarief is belangrijk voor zzp’ers
Terwijl de opdrachtgever een lager uurtarief in de hand kan werken, is een goed uurtarief volgens de zzp’er wel één van de belangrijkste aspecten van goed opdrachtgeverschap. Tegelijkertijd vindt de zzp’er het belangrijk dat de opdrachtgever bereidheid toont om het tarief bespreekbaar te maken. Ook blijkt uit onderzoek dat zzp’ers communicatie (62 procent) het belangrijkste vinden voor goed opdrachtgeverschap. 

Startende zzp’er laat uurtarief niet bepalen door opdrachtgever 
Zzp’ers die minder dan twee jaar actief zijn als ondernemer zijn minder snel bereid een lager tarief te rekenen. Uit onderzoek blijkt ook dat zzp’ers die minder dan twee jaar actief zijn tegenover zzp’ers die langer dan twee jaar actief zijn een relatief hoog uurtarief rekenen. Zo rekent 31 procent van de startende zzp’ers een uurtarief tussen 80 en 100 euro tegenover negentien procent van de zzp’ers die meer dan vijf jaar actief is. Daarentegen blijkt dat zzp’ers die minder dan twee jaar actief zijn minder declarabele uren hebben in vergelijking met zzp’ers die langer dan twee jaar actief zijn.

Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 642 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KvK, mei 2017). 
 
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie).  

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs