Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 september 2017
 

MKB heeft geen vertrouwen in formatie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie

 
 

Ondernemers hebben weinig vertrouwen in de kabinetsformatie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door MKB Belangen ter gelegenheid van de Miljoenennota die afgelopen dinsdag tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd door het demissionair kabinet.

Maar liefst 71 procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan geen vertrouwen te hebben in het nieuwe kabinet; slechts een kleine 25 procent heeft er vertrouwen in dat de formatie de regeerperiode zal volmaken.
 
Koopkracht
Door het Nibud werd al gewaarschuwd voor een te positieve stemming over de koopkracht in 2018, die er met gemiddeld 0,6 procent op vooruit zou gaan. Ook de MKB’ers geven aan hier nog weinig vertrouwen in te hebben. Een overtuigende 78 procent laat weten dat zij verwachten hier niets van te merken. Zelfstandige ondernemers moeten daarnaast rekening houden met een stijging van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw). Hun bijdrage aan de Belastingdienst gaat van 5,4 naar 5,65 procent. Het MKB ziet het daarom somber in; 75 procent denkt er financieel niet op vooruit te gaan in het komende jaar.
 
Btw-tarief
Op de formatietafel ligt een plan om het lage btw-tarief van zes procent te verhogen naar acht procent. Onder andere kappers, fietsen- en kledingmakers, taxidiensten en voedingsmiddelen in de horeca vallen nu onder dit tarief. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is een btw-verhoging ‘desastreus voor horecaondernemers’. Ook vanuit het MKB worden deze zorgen gedeeld. Zo maakt 69 procent van de ondervraagden zich hier grote zorgen over.
 
Twijfels
MKB Belangen deelt deze zorgen. "Dat het MKB weinig vertrouwen heeft in het nieuwe kabinet verbaast ons niets. We horen al jaren positieve geluiden, maar de kleine ondernemer merkt daar nog niet veel van en de ZZP-er blijft zich zorgen maken over de Wet DBA. Het is als een achtbaan waarin de eerste karretjes omhooggaan, maar de rest nog niet," aldus Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. "We waren redelijk positief getemd en hoopten dat ook de ondernemer zou profiteren van de groei. Nu hebben we twijfels gekregen - het plan om het lage btw-tarief te verhogen naar acht procent brengt een groot risico met zich mee. Dit kan echt impact hebben. Het kabinet zegt positief gestemd te zijn over de economische groei, maar vanuit het MKB klinkt een heel ander geluid."

Ondernemersklimaat 
Het ondernemersklimaat zal, desondanks, volgens 50 procent van de ondervraagden onder het nieuwe kabinet gelijk blijven. Slechts 38 procent verwacht dat dit (sterk) zal verslechteren en een kleine veertien procent ziet het positief in. Weinig ondernemers hebben er vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de regeerperiode zal volmaken. Volgens 25 procent houdt het kabinet de vier jaar vol, 32 procent denkt dat het binnen twee jaar valt en 25 procent is van mening dat we binnen een jaar al opnieuw naar de stembus moeten.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs