Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 september 2017
 

VNO-NCW wil werkloosheid gedeeltelijke arbeidsongeschikten halveren

 
 

Als het aan VNO-NCW ligt wordt de werkloosheid onder gedeeltelijk arbeidsongeschikten met de helft teruggebracht. Dat zei directielid Guusje Dolsma tegen onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

Tienduizenden mensen die minder dan 35 procent zijn afgekeurd, zijn nu werkloos. Ondanks jarenlange beloftes van de werkgeversorganisaties en de vakbonden om deze groep mensen te helpen, is al jaren ruim de helft van deze groep mensen werkloos.
 
35-minners
Bij de invoering van de nieuwe arbeidsongeschiktheidswet (WIA) in 2006 is bepaald dat men minimaal 35 procent moet worden afgekeurd om in aanmerking te komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Mensen die onder de 35 procent uitkomen, zogenaamde 35-minners, krijgen geen uitkering en geen bijzondere ondersteuning bij re-integratie. Ze zijn vaak nog wel ziek en beperkt in wat ze kunnen. Maar omdat ze niet genoeg zijn afgekeurd, zouden ze in principe nog genoeg loon moeten kunnen verdienen om in hun onderhoud te voorzien.
 
Werkloos
 De werkgeversorganisaties en vakbonden hebben bij de invoering van de WIA beloofd de 35-minners aan het werk te houden of te helpen. Maar het werkloosheidspercentage onder deze groep mensen is al jarenlang meer dan 50 procent. Ter vergelijking, het landelijke werkloosheidspercentage ligt de afgelopen jaren tussen de vier procent en zeven procent. Elk jaar worden ongeveer 20.000 mensen minder dan 35 procent afgekeurd. Meer dan 10.000 daarvan komen zonder werk te zitten.
 FNV is blij met de ambitie van VNO-NCW. Maar de vakbond ziet geen heil in nieuwe gesprekken over oplossingen voor de problemen:"‘Dank je de koekkoek. In de polder lukt het niet," aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. "De werkgevers worden gevraagd om zich aan de afspraken uit 2006 te houden. Die zijn heel duidelijk, dus wat ons betreft zijn wij op dit punt uitgepolderd."
 
Politiek
Zowel FNV als VNO-NCW wijzen naar de politiek bij de vraag wie een oplossing kan bespoedigen. De overheid concludeerde onlangs zelf in een groot onderzoek naar de arbeidsongeschiktheidswet dat haar beleid voor 35-minners niet effectief is. Maar het ministerie laat weten dat het wachten is op een nieuw kabinet voor er gekeken kan worden naar een structurele oplossing voor 35-minners. 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs