Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 september 2017
 

Young professional bang om te ondernemen

 
 

Bijna 70 procent van de jongeren (tussen achttien en 24 jaar) zegt te willen ondernemen. Daar staat tegenover dat 55 procent de concurrentie te groot vindt en ruim 30 procent het ondernemersklimaat op het moment niet gunstig genoeg vindt om een onderneming te starten.

Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Tentoo onder bijna 1500 Nederlanders. "Veel markten zitten bijna weer op het niveau van voor de crisis van 2008," vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur bij Tentoo. "Door de sterke economische groei en gunstige vooruitzichten zien startups, zzp’ers en freelancers de kans om de vleugels uit te slaan. Toch merk je dat de Millennial angstig is als het op zelfstandig ondernemen aankomt."
 
Grote wil om te ondernemen
Maar liefst 69 procent van de jongeren ziet zichzelf ondernemen. De wil om te ondernemen is opmerkelijk genoeg bij Nederlanders met een middelbare beroepsopleiding het hoogst, namelijk bijna 80 procent. Dit tegenover 65 procent van hoogopgeleiden en 46 procent van de laagopgeleiden. "Ondernemen levert veel vrijheid op," stelt Den Ronden. "Als ondernemer zet u uw eigen koers uit, bent u financieel autonoom en heeft u het lot vaak in eigen hand. Dat kan inspirerend werken. Bovendien kunt u als ondernemer echt boven uzelf uitstijgen, wat een kick kan geven."
 
Toch angstig
Alhoewel de wil er is, is de Nederlander ook bang om te ondernemen. Zo vindt 55 procent de onderlinge concurrentie te groot, terwijl een derde het huidige ondernemersklimaat als ongunstig ziet en daarom niet onderneemt. Onder de young professionals is dit gevoel nog sterker aanwezig, bijna de helft ziet het ondernemersklimaat as ongunstig, "De huidige politieke impasse zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de jongeren liever geen onderneming start," stelt Den Ronden. "Het uitblijven van een sociaal akkoord zal de situatie er zeker niet op vooruit helpen. Naast dat de ondernemer persoonlijke vrijheid wil, wil hij aan de andere kant niet voor onvoorziene wettelijke verrassingen komen te staan."
 
Nederlanders houden niet van administratie
Een andere reden voor jongeren, en Nederlanders in het geheel, om niet te ondernemen is de administratie, al zijn er grote verschillen per leeftijdsgroep. Bijna de helft van oudere millennials tussen de 25 en 35 jaar wil graag ondernemen en ziet geen probleem in de administratie, terwijl voor 35-plussers de administratie een behoorlijke hobbel is. In deze categorie ziet maar liefst tweederde administratie als probleem. "Beginnende ondernemers hebben geen zin om uren aan hun administratie te zitten," vertelt de algemeen directeur. "Daarentegen is het eenvoudig om dit tegen lage kosten uit handen te geven. Misschien zijn veel mensen daar niet van op de hoogte."
 
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs