Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 september 2017
 

De grootste tijdslurpers in 2017 (en wat u eraan kunt doen)

 
 

Anno 2017 zijn er zo’n half miljoen midden- en kleinbedrijven en een miljoen zzp’ers en die steken liever energie in ondernemen dan in randzaken. Gemiddeld overleeft 60 procent van alle bedrijven de eerste vijf jaar.

Hein Kop van Boozt24 legt uit wat de grootste uitdagingen voor ondernemers zijn.
 
Wettelijk verplicht papierwerk
U start een bedrijf in de retail, dienstverlening of ict, maar ongeacht de industrie is er een uitgebreide administratie nodig. Dat komt met name door de uitgebreide wet- en regelgeving in Nederland. Kop: "Alhoewel vele kabinetten verbetering hebben beloofd, is dit nog steeds een grote tijdsinvestering voor ondernemend Nederland. Met name in de industrieën waar hygiëne en veiligheid belangrijk zijn, is het papierwerk niet te min en dat kost veel tijd."
 
Personeelsgebrek
Kop: "Onder andere in de zorg, ict en bouwsector is er veel te weinig personeel beschikbaar. Daardoor zijn de prijzen om iemand in te huren omhoog geschoten. Veel ondernemers pakken weer werk zelf op, waar ze eerder nog hier iemand voor inhuurden. Ook dat kost de ondernemer tijd."
 
Omzetkeuzes
De keuze waar de omzet vandaan gehaald moet worden, wordt steeds uitgebreider. Vanwege de vele online mogelijkheden zoals webshops, apps en social media, wordt het aanbod voor ondernemers ondoorzichtiger en is het lastiger in te schatten welk kanaal het interessantst is. Kop legt uit: "Voor veel ondernemers staan nieuwe technieken ver van ze af en zijn ze huiverig om te investeren bij partijen waarvan ze niet weten wat het oplevert. Ondernemers moeten hierdoor zich meer verdiepen in online marketing, social media en andere mogelijkheden."
 
Financiering
Door de groei van het aantal zzp’ers zijn banken nog strenger geworden in geld uitlenen op basis van een bedrijfsplan. Daarnaast vinden veel mkb’ers het lastig om de maandelijkse kosten continu te financieren. Kop: "Denk hierbij bijvoorbeeld aan salaris- of vakantiegeld, wat grote uitgaven zijn, terwijl de klanten hun factuur steeds later betalen. Op die manier komt er meer financiële druk te staan op het bedrijf, waardoor de ondernemer meer tijd kwijt is aan cashflow management."
 
Vier oplossingen
Het gevolg van alle bovenstaande punten is tijdgebrek. Er moet meer tijd worden gestoken in administratie, personeel en financiering vinden of marketing bedrijven. Die tijd gaat ten koste van de tijd waar de ondernemer eigenlijk mee bezig wil zijn, namelijk zijn werkelijke product of dienst leveren. Om dan te bedenken dat een ondernemer ook nog een privéleven heeft. Dit zijn volgens Hein Kop vier manieren om hier slimmer mee om te gaan:
 
 

 • Uitbesteden
  Natuurlijk kost het geld om marketing, personeelsbeleid of uw financiën uit te besteden. Maar als u daardoor meer tijd hebt om werkelijk te ondernemen en het daardoor dubbel en dwars terugverdient, is het de juiste oplossing.
 • Slimmer plannen
  Begin elke dag door een uur taken zoals administratie en financiën te doen, zodat u daar de rest van de dag niet aan hoeft te denken. Door dit meer van elkaar te scheiden, houdt u ook meer plezier in het werk voor de rest van de dag.
 • Samenwerken
  De meeste ondernemers hebben een sterk netwerk. Dat netwerk kan u inzetten om taken samen te doen of van elkaar over te nemen. Laat iemand anders de administratie doen, terwijl u hiervoor iets oplost waar de ander behoefte aan heeft. Of organiseer met meerdere ondernemers de financiering, zodat het risico ook wordt verspreid.
 • Automatiseren
  Alhoewel het opzetten van een systeem eerst meer tijd kost vanwege het uitzoeken en inrichten van het systeem, kan het op de lange termijn wat meer ademruimte geven. Op vele gebieden zijn er, speciaal gericht op MKB, oplossingen die het werk eenvoudiger maken.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs