Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 september 2017
 

Tekortschieten aanpak gegevensbeveiliging mkb kost miljoenen

 
 

De MKB Banenmonitor liet deze maand zien dat een deel van het mkb groei doormaakt als banenmotor. Ook recent gepubliceerde groeicijfers laten zien dat het bedrijfsleven weer op volle toeren draait en de werkgelegenheid weer flink groeit.

Met nieuwe mensen in het bedrijf is bijsturen essentieel. En daarvoor is goede informatie nodig. Veel mkb-ondernemingen hebben wel veel gegevens, maar weinig informatie. In korte tijd kunnen zich situaties voordoen die mkb-ondernemingen in financiële problemen kunnen brengen. Wanneer bijvoorbeeld persoonsgegevens niet goed worden beheerd, kan het ontstaan van een datalek nu al een boete opleveren tot  820.000 euro; vanaf mei 2018 gaan deze boetes verder omhoog.

Onvoldoende inzicht in bedrijfsprocessen brengt mkb'ers in financiële problemen
In korte tijd kunnen zich situaties voordoen die mkb-ondernemingen in financiële problemen brengen. Veel gegevens, maar weinig informatie hebben kan een kostbare zaak zijn. Zo kan het zijn dat een mkb-bedrijf niet doorheeft dat er op bepaalde producten niet genoeg winst wordt gemaakt. Een situatie die uiteindelijk verstrekkende gevolgen kan hebben voor het bedrijf. Evert Brouwer van Twine vertelt: ''Met regelmaat komen wij bedrijven tegen die hele mooie producten maken, waar mensen hart voor de zaak hebben, maar die door onvoldoende inzicht in de bedrijfsprocessen toch in de financiële problemen dreigen te raken.'' Het terugvinden van het juiste spoor is een kostbare aangelegenheid op het gebied van tijd en geld. Een krachtig managementdashboard opzetten is hierbij vaak heel behulpzaam. Hiervoor zou veel meer aandacht moeten zijn, juist in het mkb. De opkomst van de parttime controller voor het mkb kan een keerpunt zijn in deze ontwikkeling.

Verminderen geld voor bedrijfsvoering
Een toegevoegde waarde die een parttime business controller aan het mkb te bieden heeft, is het analyseren van de bestaande bedrijfsprocessen en financiële processen. Hiermee kan het bedrijf vaak met relatief eenvoudige middelen geld verdienen. De business controller kan de winstgevendheid van het bedrijf tegen het licht houden en indien nodig een scherper debiteurenbeleid invoeren, of de voorraad terugbrengen en processen standaardiseren. Een goed ingerichte en beveiligde IT-omgeving is hiervoor essentieel. Dit geeft ondernemers meer grip op het bedrijf, omdat zij alle informatie beschikbaar hebben om te kunnen besturen. Zo kan een van de resultaten zijn dat de hoeveelheid geld die nodig is voor de bedrijfsvoering, verminderd kan worden. Ook kunnen hoge boetes worden voorkomen. Wanneer bijvoorbeeld persoonsgegevens niet goed worden beheerd, kan het ontstaan van een datalek nu al een boete opleveren tot 820.000 euro; vanaf mei 2018 gaan deze boetes verder omhoog.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken