Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De IT’er kan naar huis (soms dan)

25 augustus 2017 - Hoewel de IT-afdeling voor veel bedrijven van onmisbare waarde is, ligt dat bij kleinere ondernemingen soms anders.


Echter, met de komst van cloud-oplossingen en de eenvoudige beschikbaarheid van IT-hulpmiddelen, zien veel ondernemers met name in de creatieve sector, de noodzaak om een volledige IT-afdeling af te nemen. "Daarmee verandert de rol van IT binnen een bedrijf," aldus Jeroen Roodnat, Lead Solutions Architect bij Dropbox. "De lijnen zijn kort en iedereen deelt de verantwoordelijkheid. Dat klinkt als een gestroomlijnde machine, maar heeft ook haken en ogen." Roodnat geeft de voor- en nadelen van het ontbreken van een IT-afdeling op een rij:
 
1. Doe het zelf
Medewerkers pakken naast hun eigen taken de IT op. Denk aan het toewijzen van facilitaire taken als het verstrekken van laptops en aanmaken van accounts een of tweemedewerkers. De laptops worden vervolgens zelf door de medewerkers ingericht. Deze aanpak vraagt wel meer affiniteit met IT van alle medewerkers", aldus Roodnat. "Het voordele hiervan is de mogelijke kostenbesparing en weinig overheid. Nadelen zijn het ontbreken van structuur, verkeerde aanschafkeuzes voor hard- of software.

2. Geen IT-manager
De traditionele IT-manager bestaat niet in deze bedrijfsstructuur. Het gaat veel meer om het faciliteren van werk. Er is slechts iemand nodig die het overzicht bewaakt. Hierdoor zijn er weinig barrières en veel juist veel transparantie. De vraag blijft hierbij echter wel, wie draagt de juridische eindverantwoordelijkheid? En wat doet u als de boel platligt?

3. Efficiency
Werk vindt in toenemende mate onafhankelijk van locatie en tijd plaats. Er wordt dagelijks steeds met verschillende teams samengewerkt in de cloud. Dat hoeft niet per se door een IT-afdeling gerund te worden, medewerkers kunnen zelf hun teams samenstellen en taken toewijzen. Teams kunnen daardoor zelfstandig uitbreiden of juist krimpen. Groot nadeel is de vraag wie er verantwoordelijk is voor het bewaken van overzicht. En wie regelt alle externe IT-factoren om dit goed te laten lopen?
 
 Geen interne IT-afdeling
"Samenvattend is het zeker mogelijk om zonder interne IT-afdeling uw bedrijf te runnen," concludeert Roodnat.  "Goede afspraken zijn daarin wel onontbeerlijk. Wie regelt wat? Wie is verantwoordelijk voor wat? Hoe organiseren we onze documentstructuur en opslag? Het aanwijzen van vaste personen voor deze taken, geniet de voorkeur. Vraag is dan: bent u wellicht niet alsnog een soort IT-afdeling aan het inrichten? Alleen dan wel één met uiteenlopende taken en wellicht ook een te stevige workload. Het inschakelen van externe expertise voor de puntjes op de I, kan daarin uitkomst bieden."
 

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jos

28-08-2017 14:37  |  

Internet en TV

9-09-2017 11:09  |  

Tegenwoordig gaat toch alles via de cloud en kan je bij een storing gewoon de desbetreffende aanbieder contacteren.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.