Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
21 augustus 2017
 

Kredietwaardigheid checken in negen stappen

 
 

Wanneer u als ondernemer producten of diensten levert aan klanten, wilt u er zeker van zijn dat er betaald wordt. Helemaal zeker weet u dit echter nooit, echter geeft de kredietwaardigheid van een (potentiële) klant wel een goede inschatting.

Door de kredietwaardigheid vast te stellen, ziet u in hoeverre een klant in staat is om uiteindelijk de factuur te betalen.
 
Zelf de kredietwaardigheid checken
Bij het checken van kredietwaardigheid wordt vaak direct gedacht aan het laten opstellen van kredietrapporten door externe partijen. Hoewel deze rapporten absoluut een goed inzicht geven, benadrukt Bernd Vinke, General Manager Finance bij Debiteurenbeurs, dat er ook stappen zijn die de ondernemer zelf kan uitvoeren om de kredietwaardigheid van de klant te checken. In samenwerking met zeven experts uit het werkveld laat hij zien hoe u zelf de kredietwaardigheid van bestaande en nieuwe klanten kan checken in slechts 9 stappen.
 
Stap 1: Houd betalingshistorie eigen klant bij
Vinke: "Veel externe data over de kredietwaardigheid van bedrijven is al verouderd voordat u het leest. Het is daarom raadzaam om zelf ook goed bij te houden of klanten binnen de betalingstermijn betalen. Zo kunt u bijvoorbeeld snel ingrijpen als een klant die altijd op tijd zijn rekeningen voldoet, ineens te laat is met zijn betalingen (stop bijvoorbeeld direct alle leveringen). Of kunt u in de toekomst aan een klant die vaak te laat betaalt een vooruitbetaling vragen."
 
Stap 2: Google en Social Media
Vinke: "Bekijk het bedrijf eens via Google en Social Media. Gebruik bij uw zoekopdracht ook de woorden ‘fraude’, ‘klachten’, etc. Zeker bij kleine ondernemingen is het verstandig om ook op de naam van de eigenaar te zoeken. De positieve of negatieve berichten die u hier tegenkomt zijn bruikbaar voor de uiteindelijke beoordeling van de kredietwaardigheid."
 
Stap 3: Raadpleeg uw netwerk
Vinke: "Stel u krijgt een opdracht van een nieuwe klant, een installatiebedrijf. Kijk dan eens in het klantenbestand of hier nog meer installatiebedrijven tussen staan. Zo ja, bel deze dan met de vraag of ze uw nieuwe klant ook kennen. Zij hebben vaak een goede indruk van hoe hun collega installatiebedrijf er financieel voor staat."
 
Stap 4: Identiteit controleren bij KvK
Vinke: "Voorkom wanbetaling door van tevoren de identiteit van de klant te checken bij de Kamer van Koophandel. Deze beschikt namelijk over de jaarrekeningen van Nederlandse bedrijven. Op basis van deze jaarrekeningen kan inzicht in de financiële stand van zaken van een onderneming worden verkregen."
 
Stap 5: Wanneer zijn cijfers ingediend?
Vinke: "Het is goed om te controleren wanneer de (potentiële) klant voor het laatst cijfers heeft ingediend bij de KvK. Een te late aanlevering van cijfers duidt op een mindere kredietwaardigheid."
 
 Stap 6: Check het insolventieregister
Vinke: "Wij raden aan om bij het vaststellen van de kredietwaardigheid te controleren of de potentiële klant in het verleden betrokken is geweest bij een faillissement. Hiervoor kun je eenvoudig het insolventieregister raadplegen. Hierin worden alle faillissementen van ondernemingen en personen bijgehouden."
 
Stap 7: Uittreksels van het Kadaster
Vinke: "Het kan geen kwaad om bij het Kadaster online uittreksels op te vragen. Hierin staat namelijk of de onderneming onroerend goed op naam heeft, en ook of daar hypothe(e)k(en) op rust(en). Het hebben van onroerend goed, betekent niet dat er ook direct voldoende liquiditeiten beschikbaar zijn, maar vormt wel een waarde component. Als het bedrag van de hypothecaire inschrijving echter hoger is dan de geschatte waarde van het onroerend goed, dan kan die waarde ook negatief zijn."
 
Stap 8: Heeft de onderneming octrooien?
Vinke: "Het is raadzaam om in octrooiregister(s) te zoeken of de onderneming (geldige) octrooien heeft die waarde vertegenwoordigen. Hoewel een octrooi niet direct alles zegt over de kredietwaardigheid, draagt het wel bij aan een betere inschatting van het totale plaatje."
 
Stap 9: Risico verder beperken met kredietrapport
Vinke: "Het kan zo zijn dat bovenstaande stappen onvoldoende uitsluitsel geven. In dat geval is het uiteraard mogelijk om extern een kredietrapport op te laten stellen. Voor een rapport voor particulieren kan het Bureau Kredietregistratie (BKR) geraadpleegd kan worden. Wil u de kredietwaardigheid van bedrijven checken, dan zijn er meerdere organisaties die kredietwaardigheid rapporten opstellen."

Checklist voor het vaststellen van kredietwaardigheid
Vinke: "Speciaal voor ondernemers hebben wij in een infographic een checklist opgesteld, op basis van de bovenstaande stappen. Zo kan een ondernemer zelf eenvoudig, relatief snel en zonder hoge kosten een goede inschatting maken van de kredietwaardigheid van een (potentiële) klant."
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Verhaalsonderzoeken.nl  |   | 
22-08-2017
 | 
11:04 uur
Goede tips!

Als ik nog een aanvulling mag maken:

Uit het kadaster kan ook blijken van beslagen: zowel conservatoire beslagen als executoriale beslagen. Dit is uiteraard ook relevant omdat dan bekend is of er meerdere kapers op de kust zijn.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken