Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
18 juli 2017
 

Zzp'er heeft geen zakelijke rekening, ondanks verplichting

 
 

Bijna vier op de tien zzp'ers (38 procent) heeft (nog) geen zakelijke bankrekening, ondanks het feit dat de meeste banken dit verplicht stellen voor zzp’ers. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab Zakelijk.

"Bij de meeste banken staat in hun algemene voorwaarden dat op particuliere rekeningen alleen particuliere transacties mogen plaatsvinden," aldus Jeroen Sakkers, zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer.
Sakkers: "De belangrijkste reden voor de zzp'er om geen zakelijke rekening te nemen zijn de hoog oplopende kosten: veel banken rekenen per transactie een bedrag of percentage, en dat kan flink oplopen. Zeker als je ook nog eens meerdere zakelijke rekeningen opent." Uit het onderzoek volgt dat zes op de tien zzp'ers wél gehoor geeft aan de eis van de meeste banken, en dat de helft van hen zelfs meerdere zakelijke rekeningen heeft.
 
Wel of niet verplicht?
Vanuit de Belastingdienst is het niet verplicht om als zzp'er een zakelijke bankrekening te hebben. "Wel vindt de Belastingdienst het belangrijk dat de administratie van een zzp’er transparant is en dat duidelijk is waarop geldstromen betrekking hebben. Dat onderscheid is een stuk makkelijker te maken als u uw zakelijke transacties op een aparte rekening laat plaatsvinden," aldus Sakkers. Een groot deel van de banken stelt in hun voorwaarden dat er geen zakelijk gebruik gemaakt mag worden van een particuliere bankrekening. "Hoewel bijna alle banken deze regels hanteren, is het voor hen natuurlijk wel moeilijk om te bewijzen dat u zakelijk gebruik maakt van uw privé-rekening."
 
Zakelijke rekening openen
De voordelen van een zakelijke rekening zijn echter legio: u houdt uw administratie transparant en overzichtelijk, hebt direct inzicht op uw zakelijke geldstromen en zorgt voor een professionele uitstraling. Bovendien ontvangen startende ondernemers vaak een startersvoordeel. "Wij raden iedere zzp'er die dit nog niet gedaan heeft, een zakelijke rekening te openen, " tipt Sakkers. "Een van de belangrijkste redenen dat startende ondernemers niet slagen, is gebrek aan financieel inzicht en grip op financiën. Het openen van een zakelijke rekening helpt daarom weer een stapje dichter naar succes."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs