Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Cao-overleg 2017: veel gemiste kansen

11 juli 2017 - Het cao-overleg van 2017 kenmerkt zich vooral door gemiste kansen. Dat stelt AWVN aan het einde van de eerste helft van het ‘cao-jaar’ 2017.  De werkgeversvereniging ziet aan de onderhandelingstafel veel energie weglekken in discussies over lonen.

Volgens AWVN zou de discussie veel meer moeten gaan over kwalitatieve onderwerpen als de arbeidsmarktkwalificaties en vaardigheden van de werkenden – vaak samengevat onder de term ‘duurzame inzetbaarheid’.
 
Roep om loonsverhoging
AWVN noemt het wel ‘begrijpelijk’ dat bij een aantrekkende economie de roep om loonsverhogingen harder wordt, is voorstander van hogere lonen daar waar dat kan, maar waarschuwt voor roekeloosheid. Niet in alle sectoren en ondernemingen gaat het goed en de geïnternationaliseerde economie dwingt alle bedrijven tot alertheid en voorzichtigheid. AWVN adviseert zijn leden om daar waar mogelijk de lonen te laten stijgen, maar ook om loonafspraken zoveel mogelijk te laten mee-ademen met de bedrijfs- of afdelingsresultaten - hoe hoger de omzet, winst en/of klanttevredenheid, hoe hoger de lonen.
 
Loonafspraken
De 34 in juni afgesloten cao’s hadden een gemiddelde loonafspraak van 1,76 procent. Het gemiddelde over de eerste helft van 2017 was 1,61 procent. In 2017 lopen in totaal 441 cao’s af voor bijna 2,75 miljoen werknemers. Inmiddels is voor 1,4 miljoen werknemers een nieuwe cao gesloten. Het percentage van de aflopende cao’s dat is vernieuwd, is met 38 procent vergelijkbaar aan dat in vorige jaren.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.