Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 juli 2017
 

Europese privacywet zegt MKB vrijwel niets

 
 

Zes op de tien mkb-bedrijven zijn er niet van op de hoogte dat ze over elf maanden moeten voldoen aan nieuwe Europese privacywetgeving die tot enorme boetes kan leiden. Dat blijkt uit een peiling door MKB Servicedesk onder 3.200 bedrijven. Die noemen de voorlichting door de overheid slecht tot heel slecht.

Vanaf 25 mei volgend jaar vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de Wet bescherming persoonsgegevens. In alle Europese lidstaten gaat dan dezelfde privacywetgeving gelden. "Bedrijven moeten in beweging gaan komen. Sowieso door na te gaan hoe zij hierdoor geraakt worden," aldus directeur Willem Overbosch van het online ondernemersplatform.

Boetes
Brussel heeft flinke boetes aangekondigd voor bedrijven die de wet niet naleven. Oplopend tot maar liefst twintig miljoen euro voor heel grote bedrijven of vier procent van de wereldwijde omzet als dat een hoger bedrag is.
Voor het bewaren en verwerken van klantgegevens gaan strengere normen gelden en worden er meer verantwoordelijkheden neergelegd bij bedrijven. "Daarvoor zijn technische, administratieve en organisatorische maatregelen nodig," aldus Overbosch.

Maatregelen
Een op de vijf mkb-bedrijven heeft al wel maatregelen genomen of gaat dat binnenkort doen. Bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening en de handel blijken het slechtst op de hoogte van de nieuwe wet. Van het kleinbedrijf tot zes medewerkers wist zelfs driekwart van de respondenten van niets.
Ook elders in Europa gaat het overigens niet goed. Uit Belgisch onderzoek onder mkb-ondernemers bleek onlangs dat daar 84 procent niet op de hoogte was van de nieuwe privacyregels.

Reactie MKB-Nederland
De peiling toont aan dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog heel wat missiewerk richting ondernemers heeft te verrichten, zegt MKB-Nederland in een reactie. "In plaats van hameren op boetes, zoals de AP in de media steeds doet, kan de privacywaakhond zich beter verplaatsen in een mkb’er die moeilijk zijn weg weet te vinden met deze ingewikkelde wet. Uiteindelijk is het gezamenlijke doel van ondernemers en de AP dat iedereen aan de wet kan voldoen."

Online informeren
De eerste stappen kunnen ondernemers zelf zetten door zich online te informeren, zegt Overbosch. "Bijvoorbeeld over hoe u  de straks verplichte administratie opzet waarin alles staat over hoe de klantgegevens zijn verkregen en wie er inzage in heeft."

Uitkomsten
- 60,3 procent van alle mkb-bedrijven wist niet dat ze vanaf 25 mei 2018 moeten voldoen aan de AVG.
Van het kleinbedrijf tot zes medewerkers wist zelfs driekwart (!) van de respondenten van niets.
- 22,2 procent van de mkb-bedrijven zei dat ze al wel maatregelen nemen of dat binnenkort te gaan doen.
- Van de branches waarin vaker met klantgegevens wordt gewertk, zijn bedrijven binnen de handel (72,7 procent), dienstverleners in de communicatie en informatie (70 procent) en de zakelijke dienstverlening (62,2 procent) het slechtst op de hoogte.
- Vijftien procent vermoedde dat de wet geen betrekking heeft op hen.
- En tot slot: 81,7 procent van alle invullers gaf aan dat de overheid hier meer ruchtbaarheid aan moet geven, en vindt de overheidsvoorlichting daarom ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs