Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 juli 2017
 

Europese privacywet zegt MKB vrijwel niets

 
 

Zes op de tien mkb-bedrijven zijn er niet van op de hoogte dat ze over elf maanden moeten voldoen aan nieuwe Europese privacywetgeving die tot enorme boetes kan leiden. Dat blijkt uit een peiling door MKB Servicedesk onder 3.200 bedrijven. Die noemen de voorlichting door de overheid slecht tot heel slecht.

Vanaf 25 mei volgend jaar vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de Wet bescherming persoonsgegevens. In alle Europese lidstaten gaat dan dezelfde privacywetgeving gelden. "Bedrijven moeten in beweging gaan komen. Sowieso door na te gaan hoe zij hierdoor geraakt worden," aldus directeur Willem Overbosch van het online ondernemersplatform.

Boetes
Brussel heeft flinke boetes aangekondigd voor bedrijven die de wet niet naleven. Oplopend tot maar liefst twintig miljoen euro voor heel grote bedrijven of vier procent van de wereldwijde omzet als dat een hoger bedrag is.
Voor het bewaren en verwerken van klantgegevens gaan strengere normen gelden en worden er meer verantwoordelijkheden neergelegd bij bedrijven. "Daarvoor zijn technische, administratieve en organisatorische maatregelen nodig," aldus Overbosch.

Maatregelen
Een op de vijf mkb-bedrijven heeft al wel maatregelen genomen of gaat dat binnenkort doen. Bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening en de handel blijken het slechtst op de hoogte van de nieuwe wet. Van het kleinbedrijf tot zes medewerkers wist zelfs driekwart van de respondenten van niets.
Ook elders in Europa gaat het overigens niet goed. Uit Belgisch onderzoek onder mkb-ondernemers bleek onlangs dat daar 84 procent niet op de hoogte was van de nieuwe privacyregels.

Reactie MKB-Nederland
De peiling toont aan dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog heel wat missiewerk richting ondernemers heeft te verrichten, zegt MKB-Nederland in een reactie. "In plaats van hameren op boetes, zoals de AP in de media steeds doet, kan de privacywaakhond zich beter verplaatsen in een mkb’er die moeilijk zijn weg weet te vinden met deze ingewikkelde wet. Uiteindelijk is het gezamenlijke doel van ondernemers en de AP dat iedereen aan de wet kan voldoen."

Online informeren
De eerste stappen kunnen ondernemers zelf zetten door zich online te informeren, zegt Overbosch. "Bijvoorbeeld over hoe u  de straks verplichte administratie opzet waarin alles staat over hoe de klantgegevens zijn verkregen en wie er inzage in heeft."

Uitkomsten
- 60,3 procent van alle mkb-bedrijven wist niet dat ze vanaf 25 mei 2018 moeten voldoen aan de AVG.
Van het kleinbedrijf tot zes medewerkers wist zelfs driekwart (!) van de respondenten van niets.
- 22,2 procent van de mkb-bedrijven zei dat ze al wel maatregelen nemen of dat binnenkort te gaan doen.
- Van de branches waarin vaker met klantgegevens wordt gewertk, zijn bedrijven binnen de handel (72,7 procent), dienstverleners in de communicatie en informatie (70 procent) en de zakelijke dienstverlening (62,2 procent) het slechtst op de hoogte.
- Vijftien procent vermoedde dat de wet geen betrekking heeft op hen.
- En tot slot: 81,7 procent van alle invullers gaf aan dat de overheid hier meer ruchtbaarheid aan moet geven, en vindt de overheidsvoorlichting daarom ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken