Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

90 procent zzp’ers werkt buitenshuis

20 juni 2017 - Ruim negen van de tien zzp’ers werken weleens buitenshuis. Wanneer zzp’ers buitenshuis werken doen zij dat in veruit de meeste gevallen (88,1 procent) op locatie bij hun opdrachtgever.

Ook flexwerklocaties en horecagelegenheden zijn populair, voornamelijk onder jonge en net gestarte zzp’ers. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.656 zzp’ers in opdracht van HNK.
Bijna een kwart van de zzp’ers (23,5 procent) werkt buitenshuis in een horecagelegenheid en 21,5 procent is op een flexwerklocatie te vinden. Slechts 12,1 procent van de zzp’ers die weleens buitenshuis werken, werkt in een eigen kantoor.

Alternatieven gezocht 
Remco Boelens, directeur HNK, herkent zich in deze trend: ‘’Zzp’ers zoeken steeds vaker een alternatief voor het thuiswerken. Horecagelegenheden worden hiervoor gebruikt, maar tegenwoordig ook steeds meer de flexwerklocaties. Hier werk je in een inspirerende, professionele omgeving met gelijkgestemden en wordt er vaak onderling zaken gedaan. Overigens zien wij ook een vergelijkbare trend bij het MKB en corporates: deze organisaties stimuleren vaak werken in een professionele flexwerklocatie als alternatief voor het werken aan de keukentafel."
 
Startende zzp’er werkt vaker thuis
De meeste zzp’ers die buitenshuis werken, zijn langer dan 5 jaar actief als zelfstandig ondernemer (73,2 procent). 17,9 procent is tussen de twee en vijf jaar actief en 9,0 procent is minder dan twee jaar zelfstandig ondernemer. Ook werken hoogopgeleide zzp’ers vaker buitenshuis. Ruim drie kwart van de zzp’ers die weleens buitenshuis werken is hoogopgeleid.
 
Jongere zzp’er vaker op flexwerklocatie te vinden
Waar de zzp’er buitenshuis werkt verschilt sterk per leeftijdscategorie en ondernemersfase. Zo werken vooral jongere zzp’ers en zzp’ers die net gestart zijn vaak op een flexwerklocatie. 30,8 procent van de zzp’ers jonger dan 35, en 41,2 procent van de zzp’ers die minder dan een jaar actief zijn, kiest voor een dergelijke locatie wanneer zij buitenshuis werken. Ook horecagelegenheden zijn onder deze laatste groep populair. Zzp’ers ouder dan 65 hebben in verhouding weer vaker een eigen kantoor (21,1 procent).
 
Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.656 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan een miljoen zzp'ers die Nederland kent (CBS, april 2017).
 
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.