Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 juni 2017
 

Verdere daling faillissementen verwacht

 
 

Faillissementen in ontwikkelde markten stabiliseren dit jaar, zo voorspelt Atradius in haar meest recente Economic Outlook. Na een daling van vijf procent in 2016, neemt het niveau van insolventies in ontwikkelde markten dit jaar met gemiddeld een procent af.

In Nederland dalen de faillissementen in 2017 met naar schatting twaalf procent, het vierde jaar op rij waarin faillissementen dalen. Deze voorspelling is echter met grote onzekerheid omgeven. Vooral de onzekere politieke en economische omstandigheden, ingegeven door Brexit, opkomend populisme en protectionistische maatregelen van de regering Trump, kunnen de faillissementsvooruitzichten ook voor Nederland beïnvloeden.
 
Groei wereldeconomie
In 2016 groeide de wereldeconomie met slechts 2,5 procent, wat het laagste stijgingspercentage is sinds de financiële crisis. De mondiale groei komt dit jaar wereldwijd uit op 2,9 procent, ingegeven door hogere consumentenbestedingen en investeringen, en een positiever sentiment. Zo ontworstelen een aantal grote, opkomende economieën zich dit jaar aan een recessie, zoals Rusland, Brazilië en Argentinië. Daarbij hebben Japan en de VS te maken met een groeiversnelling.
 
Groei wereldhandel
De zwakke groei van de wereldeconomie in 2016 was een belangrijke factor voor de historische, extreem lage groei van de wereldhandel met slechts 1,3 procent. Voor dit jaar en volgend jaar verwacht Atradius herstel van de wereldhandel, waarbij de groei uitkomt op 3,2 tot 3,4 procent. Die groei is nog steeds ruimschoots onder het historische gemiddelde en wordt gedrukt door een aantal structurele ontwikkelingen in de wereldeconomie.
 
Afkoeling groeimotor
Een van die ontwikkelingen is de herijking van de Chinese economie van investerings- naar consumptiegedreven groei. "Hierdoor koelt de belangrijkste groeimotor van de wereldhandel enigszins af. Verder wordt de wereldhandel gedrukt doordat productie vaker dichterbij afzetmarkten plaatsvindt en door de vertraagde liberalisering van de handel door het opschorten van onderhandelingen over vrijhandelsverdragen als TPP en TTIP. Tenslotte is ook de hoge mate van beleidsonzekerheid, vooral gevoed door de opstelling van de VS, een belemmerende factor," aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius.
 
Nederland
Atradius voorziet voor Nederland een daling van het aantal faillissementen van twaalf  procent in 2017, gedreven door een robuuste economische groei. Hoewel aanzienlijk, is deze faillissementsdaling minder groot dan in de afgelopen jaren. Bovendien is de onzekerheidsmarge rond deze voorspelling vrij groot, vanwege een opeenstapeling van politieke en economische risico’s. Deze ontwikkelingen kunnen de exportafhankelijke Nederlandse economie gaan raken.
 
De complete Economic Outlook van mei 2017 kan worden gedownload via atradius.nl.

 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs