Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Afsluiten hypotheek moeilijker geworden volgens zzp’er

30 mei 2017 - 43,2 procent van de zzp’ers heeft het gevoel dat de mogelijkheden om een zzp-hypotheek af te sluiten de laatste jaren slechter zijn geworden. Toch zou slechts een klein deel (15,3 procent) van de zzp’ers een hypotheek afsluiten via een in zzp’ers gespecialiseerde tussenpersoon.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met FinaForte.
Terwijl de NHG-richtlijnen voor een zzp-hypotheek onlangs verruimd zijn, ervaart ruim 40 procent van de zzp’ers dat het moeilijker is geworden om een zzp-hypotheek te krijgen. Voornamelijk zzp’ers die langer actief zijn hebben het gevoel dat het verkrijgen van een zzp-hypotheek de afgelopen jaren moeilijker is geworden. Van de zzp’ers die meer dan vijf jaar actief zijn vindt meer dan de helft (50,3 procent) dat de mogelijkheden slechter zijn geworden. 
 
Zzp’er sluit hypotheek het liefst af via tussenpersoon
Ondanks het feit dat het aanvragen van een hypotheek voor een zzp’er lastiger kan zijn, zou slechts 15,3 procent van de zzp’ers hiervoor naar een in zzp’ers gespecialiseerde adviseur gaan. In plaats daarvan zouden de meeste zzp’ers (34,7 procent) hun hypotheek via een tussenpersoon af sluiten. 33,5 procent zou een hypotheek het liefst direct via de bank afsluiten en slechts 4,4 procent via een internet aanbieder.
 
Zzp’er maakt niet genoeg gebruik van concurrentiemogelijkheden

Uit het onderzoek is verder gebleken dat zzp’ers weinig gebruik maken van de diverse mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. 61,0 procent van de zzp’ers heeft slechts bij één bank een offerte aangevraagd bij het afsluiten van de hypotheek. Dit ondanks het groot aantal aanbieders van zzp-hypotheken. Verder heeft van de zzp’ers met een huurwoning bijna de helft (46,7 procent) nog nooit geprobeerd om een hypotheek te krijgen.
 
Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 744 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan een miljoen zzp'ers die Nederland kent (CBS, april 2017).
 
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.