Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 mei 2017
 

Telefoon op afbetaling: de nieuwe regels

 
 

‘Let op, geld lenen kost geld’. Vanaf dit jaar is deze waarschuwing bij een reclame voor een abonnement met ‘gratis’ telefoon verplicht. Dit is namelijk een lening en daarop worden de reclames en wetgeving aangepast.

Manon Kepel, werkzaam bij Simyo, legt in dit artikel uit wat er gaat veranderen en waarom er voor Sim Only niets verandert.
 
Waarom veranderen de regels voor een telefoon op afbetaling?
Veel mensen realiseren zich niet dat een ‘gratis’ telefoon met abonnement een lening is. De telefoon wordt namelijk gewoon afbetaald. De kosten hiervoor zitten ‘verstopt’ in de abonnementskosten. De overheid wil met de nieuwe regelgeving de consumenten beter beschermen tegen betalingsproblemen. Daarnaast wil de overheid dat consumenten op deze manier beter en eerlijker geïnformeerd worden. Nu vindt de overheid het niet duidelijk genoeg wat nou écht de kosten zijn van een abonnement met telefoon op afbetaling.
 
Dit is er verandert per 1 januari
De eerste maatregel ging in op 1 januari 2017. Vanaf die dag moesten alle reclame-uitingen voor een abonnement met telefoon op afbetaling deze waarschuwing bevatten: ‘Let op, geld lenen kost geld’. Niet alleen in de reclames op tv, maar bijvoorbeeld ook op internet, posters en in de krant.
Daarnaast moeten in reclames de kosten voor het afbetalen van de telefoon apart worden vermeld. De consument weet zo precies hoeveel er bij het abonnement voor de telefoon betaald wordt en hoeveel er betaald wordt voor de bundels.
 
Dit is er verandert per 1 mei
Wil de consument nu een abonnement afsluiten met een telefoon op afbetaling van 250 euro of meer? Dan moet je er een leentoets gedaan worden. Dit betekent dat er bewezen moet worden wat de maandelijkse inkomen is. Ook wordt het bedrag dat voor de telefoon betaald is, wordt geregistreerd als lening bij het Bureau Kredietregistratie.
 
De uitzonderingen op de regel
Voor een telefoon van minder dan 250 euro hoeft er geen leentoets te worden afgenomen. Het leenbedrag wordt dan ook niet geregistreerd bij het BKR. Hetzelfde geldt voor zakelijke abonnementen. Ook hiervoor wordt er geen leentoets afgenomen en vindt er geen BKR-registratie plaats.
 
Wat zijn de gevolgen voor Sim Only?
Wordt de keuze gemaakt voor een Sim Only abonnement? Dan geldt de nieuwe regelgeving niet. De nieuwe regels gelden namelijk niet voor Sim Only abonnementen. Dit komt omdat de overheid de kosten voor deze abonnementen wél duidelijk vindt. Bovendien wordt er met een Sim Only geen telefoon afbetaald, dus het is geen lening.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs