Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 mei 2017
 

Één op de drie ondernemers niet bewust van afschaffing pensioen in eigen beheer

 
 

Per 1 april van dit jaar is het pensioen in eigen beheer afgeschaft; uiterlijk 30 juni moeten directeur-grootaandeelhouders een beslissing hebben genomen over de bestemming van het opgebouwde pensioenvermogen.

Uit een groot onderzoek van MKB Belangen blijkt echter dat ruim een derde van de betrokken ondernemers niet eens op de hoogte is van de nieuwe situatie.
 Liefst 82 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft een pensioenvoorziening in eigen beheer opgebouwd. De overgrote meerderheid wordt dus getroffen door deze maatregel, waarvan slechts vijftien procent zegt achter de afschaffing te staan.
"Wij hebben ruim 25.000 ondernemers in onze achterban die hiermee te maken hebben," zegt Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. "Onze enquête heeft enorm veel losgemaakt. Voor 35 procent was ons onderzoek een wake-up call. Er komt een stroom vragen los over wat dit betekent en wat de opties zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn."
 
Uitfasering pensioen in eigen beheer
De Eerste Kamer heeft op 7 maart 2017 het voorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen aangenomen. Bij pensioenopbouw in eigen beheer vormt de dga een voorziening op zijn balans van waaruit de BV later zijn pensioen uitkeert. De mogelijkheid van opbouw van een pensioen in eigen beheer is per 1 april afgeschaft, gecombineerd met een tijdelijke maatregel die voorziet in de mogelijkheid van een fiscaal gefaciliteerde afkoop van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer.
 
Ingewikkelde materie
De gemiddelde ondernemer is erg afhankelijk van de boekhouder of accountant voor deze materie. Liefst 64 procent geeft aan het erg ingewikkeld te vinden. Van de ondervraagden die wél op de hoogte zijn van de nieuwe situatie is 24 procent van plan het pensioen af te kopen en het geld in privé te houden, zeventien procent gaat het omzetten naar een andere oudedagsvoorziening, vijftien procent gaat het alleen premievrij maken en elf procent wil het afkopen en vervolgens uitlenen aan de BV als werkkapitaal. Tien procent wil het overhevelen naar een lijfrente.
Adrienne van Veen: "Je ziet duidelijk dat er een goed geïnformeerde groep is, die in de meeste gevallen ook al een beslissing genomen heeft. Aan de andere kant is er een groep van 35 procent die er nog helemaal niet over heeft nagedacht. Juist van deze groep zie je dat 67 procent, dus ruim twee derde, geen externe adviseur heeft op dit gebied."
 
Pensioenvoorziening belangrijk voor ondernemers
Uit het onderzoek van MKB Belangen blijkt dat de pensioenvoorziening erg belangrijk is voor ondernemers, maar dat er een grote diversiteit aan kennisniveau bestaat. De voorlichting vanuit de overheid, maar ook vanuit de hoek van accountants, boekhouders en belastingadviseurs, is tekortgeschoten. De deadline van 30 juni lijkt nu voor een zeer aanzienlijke groep dga’s te snel te komen. "Wij maken ons erge zorgen over de gevolgen hiervan voor de ondernemers. Wij stellen dan ook voor dat er een uitstel komt zodat ondernemers een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de bestemming van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer,"aldus Adrienne van Veen.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs