Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 april 2017
 

'Einde eenmanszaak in zicht'

 
 

Dankzij plannen van het nieuwe kabinet lijkt er een einde te komen aan de eenmanszaak als rechtsvorm. Na afschaffing van de zelfstandigenaftrek én de mkb-winstvrijstelling komen ruim een miljoen zelfstandigen in de knel.

De herziening van het belastingstelsel staat al langer bovenaan het verlanglijstje van diverse politieke partijen. Momenteel profiteren een miljoen Nederlandse zzp’ers van fiscale voordelen. De zelfstandigenaftrek ligt al jarenlang onder vuur. Ooit is de zelfstandigenaftrek in het leven geroepen om voor pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering te zorgen. Er zijn echter maar weinig zzp’ers die het geld hier ook écht voor gebruiken. Hierdoor is de concurrentie met de gewone werknemer te groot.

Fiscale voordelen zzp' ers
Er wordt druk gediscussieerd over het wel of niet afschaffen van de fiscale voordelen voor zzp’ers. Duidelijk is dat er wel iets gaat veranderen. Hoe en wanneer, daar kunnen zzp’ers alleen maar voor vrezen. Ondertussen heeft de overheid het voor zzp’ers niet eenvoudiger gemaakt met de invoering van de wet DBA. Bijna 30.000 zelfstandigen kwamen hierdoor zonder werk te zitten.

Nieuwe rechtsvorm: zzp-BV
Zzp’ers wachten niet af en zoeken naar een andere manier om hun bedrijf voort te kunnen zetten. Steeds vaker wordt de eenmanszaak omgezet naar een BV. De constructie is vrij eenvoudig. De zzp’er richt een BV als Payroll onderneming op. Hij zet zichzelf op de loonlijst en is hiermee in loondienst bij zijn eigen BV. "Een win-win situatie," aldus Pim van Rijswijk, directeur van VRB adviesgroep. De wet DBA knelt in deze situatie helemaal niet meer. Bovendien zijn de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling dan niet meer van toepassing. In plaats daarvan kan de BV gebruikmaken van verschillende aftrekposten voor de vennootschapsbelasting. Ook de persoonlijke aansprakelijkheid vervalt wanneer er sprake is van een BV. "Toch blijft het zaak om u vooraf goed te laten informeren," benadrukt van Rijswijk.
 

 
Doorsturen »  6 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
ramon  |   | 
24-04-2017
 | 
12:01 uur
Wet DBA is ook van toepassing op DGA. Dat weet ik uit persoonlijke ervaring.
Arie  |   | 
29-04-2017
 | 
11:18 uur
Ik zou zeggen, ga naar de website van VRB en je begrijpt de reactie en het financiële belang van de heer van Rijswijk. Mijn ervaring en beleving is dat het allemaal wel meevalt en er niet massaal wordt overgestapt naar een BV.
Peter  |   | 
30-04-2017
 | 
18:56 uur
De BV is zooo passé...... Afgescheiden vermogens en beperking van civiele aansprakelijkheden zijn ook te realiseren via een LTD, een stichting, een Commanditaire Vennootschap. Sneller en goedkoper op te richten, goedkoper en meestal simpeler in onderhoud. Met het voordeel dat er geen publicatieplicht is. En niet het gedoe dat ZZP-ers hun in de BRP opgenomen prive-adres niet kunnen scheiden van het in de KvK opgenomen zakelijk adres incl je BSN nummer..... Accountants houden van BV's, zij zien hun markt liever niet verdwijnen.... Voor de fiscale effecten maakt de rechtsvorm niet meer zoveel uit, fiscale transparantie zorgt ervoor dat de UBO (uiteindelijke eigenaar) bij de fiscus bekend moet zijn. En waarom ook niet. Maar de wet DBA - die geen lang leven zal hebben - is niet zomaar van toepassing op genoemde rechtspersonen. Laat je goed adviseren door bijv. onafhankelijke fiscaal-juristen en notarissen die niet een commercieel belang hebben zoals accountants. Succces!
foppe  |   | 
8-05-2017
 | 
12:03 uur
Voor mij werkt een BV prima. Voordelen zijn ook: Gemakkelijk zaken doen. Klanten lopen minder risico's en hebben minder rompslomp. Anders dan in box 3 wordt Vermogen in een bv niet belast.
Renée Daniëls  |   | 
9-05-2017
 | 
10:41 uur
Een advertorial brengen als nieuws??
NIET netjes, Brisk!
westerveld totaal af...  |   | 
29-05-2017
 | 
19:35 uur
geen bv blijf gewoon eenmanszaak voordeel is je betaald je belasing direct...(rest is netto voorjezelf) heb er persoonlijk geen problemen mee dat de zefstandigen aftrek verdwijnt..is een makelijke oplossing voor gewoon 30% minder wit werken, en gewoon 30% zwart ...gaan ze vanzelf wel merken hoeveel dat gaat kosten aan belasting inkomsten...

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken