Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 april 2017
 

Vast of flex: wat is wijsheid?

 
 

Hervorming van de arbeidsmarkt is één van de hoofdthema’s in de formatie van een nieuw kabinet. Diverse partijen buitelen over elkaar heen met hun mening over en visie op de steeds verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Die flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt steeds verder toe, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Ondernemers willen niet vast zitten aan werknemers is ook het geluid dat Payrollplaats hoort in de diverse netwerken. Maar wat is wijsheid als het gaat om het aannemen van personeel? Gert Arends van Payrollplaats vertelt hieronder wat zijn advies is.
 
Vast
Sinds 1 juli 2015 mag een werkgever iemand nog maar drie tijdelijke contracten geven in twee kalenderjaren. Wilt u iemand behouden, dan heeft de werknemer recht op een onbepaalde tijds contract na die twee kalenderjaren. Een eventueel ontslag gaat via de kantonrechter en als werkgever moet u de werknemer een transitievergoeding betalen. Dit is een (ontslag) vergoeding die de werknemer kan gebruiken om zich bij of om te scholen. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de binding, begeleiding en de risico’s bij ziekte en ongeval. De kosten voor een werknemer liggen gemiddeld op anderhalf keer het brutoloon, doorgaans is dit exclusief kosten bij ziekte.
 
Flexibel
Er zijn drie mogelijkheden voor het inhuren van flexibel personeel. Via een modelovereenkomst een ZZP-er inhuren, via het uitzendbureau of via een payrollonderneming. De laatste twee liggen in het verlengde van elkaar, omdat ze dezelfde cao hanteren. De kosten van een ZZP-er zijn niet te middelen, de kosten via een uitzendbureau zijn twee keer het brutoloon en bij een payrollbedrijf gemiddeld 1.7 keer het brutoloon.
Alle drie vormen van flexibele inhuur zorgen er voor dat de risico’s niet bij u als ondernemer liggen wanneer er aan de wettelijke verplichtingen voldaan wordt door de uitlener. Tevens kunt u veel ruimer flexibel zijn, want u betaald doorgaans alleen de gewerkte uren. Uitzendbureaus en payrollondernemingen kunnen minimaal 5,5 jaar tijdelijk mensen aan u uitlenen.
 
Wijsheid
Er zijn diverse redenen om voor vast of flex te kiezen. Bent u bereid als ondernemer een risico te lopen? Wilt u medewerkers aan u binden in een schaarse markt? Heeft u meer dan voldoende werk de komende jaren? Dan is iemand in vaste dienst nemen een goede optie.
Is het antwoord op deze vragen deels nee, dan is flexibel inhuren een goed alternatief. Kent u een ZZP-er? Laat u dan informeren over de wet DBA. Heeft u zelf iemand gevonden die u (tijdelijk) wilt aannemen? Dan is payrolling het beste idee. Kent u niemand die uw vacature kan vervullen en wilt u wel nieuw personeel? Dan is het uitzendbureau aan te bevelen.
 
Verschil payrollbedrijf en uitzendbureau
Het grote verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau is de werving van het nieuwe personeel. Beide partijen nemen het juridisch werkgeverschap van u over en zijn aansprakelijk als werkgever. Ze doen beide de wettelijke afdrachten, de loonbetaling en doorgaans ook de ziektebegeleiding. Een uitzendbureau zoekt voor u het personeel, het payrollbedrijf niet. Dat scheelt u dus in de kosten.
 
Wilt u meer weten over payroll? Payrollplaats heeft een whitepaper geschreven waarin ze een en ander uitleggen.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
JobByBid  |   | 
13-04-2017
 | 
11:09 uur
Wat me stoort aan de discussie in Den Haag is dat alle flexwerkers als een groep gezien wordt. Dit terwijl er grote verschillen zijn.

Er is een groep die gedwongen wordt om als zzp'er aan de slag te gaan, denk aan de postbezorgers. Dat deze groep bescherming nodig heeft is terecht. Maar er is ook een groep die bewust kiest voor het leven als zelfstandige. Zij zijn ondernemer en lopen daarbij bepaalde risico's, maar doen dit bewust. Zij moeten dan ook de ruimte krijgen om ondernemer te zijn. En daar zouden ze in Den Haag meer oog voor moeten hebben.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs