Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Een nieuwe winterjas voor het personeel, aftrekbaar?

7 april 2017 - Als het nog koud buiten is, kan het zijn dat bedrijven hun personeel graag warm kleden. Een winterjas cadeau geven is een mooi gebaar richting de medewerkers en bovendien handig voor promotionele doeleinden. Maar zijn deze kosten aftrekbaar bij de Belastingdienst?

Lisanne Ploeger van Winterjassen.com is geïnteresseerd en zoekt het uit.

Loon in natura
Ook in de winter is het van belang dat medewerkers er representatief uitzien. Steeds vaker doen bedrijven hun medewerkers daarom kleding cadeau. In de winter is een winterjas dan voordehandliggend, merkt Ploeger: "Een winterjas van de zaak is helemaal geen gek idee meer. Zeker niet als deze bedrukt wordt met een logo. Dat is niet alleen handig voor promotionele doeleinden, maar ook om andere redenen."
Ploeger wijst erop dat kleding kan worden gezien als loon in natura: "Gratis kleding van de werkgever is onderhevig aan inkomstenbelasting. Dat geldt dan weer niet voor werkkleding. En daarmee komen we op de vraag wanneer iets bedrijfskleding of werkkleding is en wanneer niet."

Wanneer is iets bedrijfskleding?
Op de vraag of een nieuwe winterjas voor personeel aftrekbaar is, reageert Ploeger voorzichtig: "Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Het hangt er vanaf of het beschouwd mag worden als bedrijfskleding. Het moge duidelijk zijn dat een overall en schoenen met stalen neuzen noodzakelijk zijn in de bouw."
Ploeger geeft nog een paar voorbeelden: "Het jacquet van een begrafenisondernemer of een witte doktersjas geeft onmiskenbaar aan bij welke beroepsgroep het hoort. Daarvan is duidelijk dat het werkkleding is. Maar bij een winterjas zit dat toch een beetje anders."

Voorwaarden
Een winterjas is over het algemeen ‘gewone kleding’, waarover inkomstenbelasting moet betaalt, legt
Ploeger uit. Toch is er wel een uitzondering: "In het straatbeeld is vaker het logo van een bedrijf op gewone kleding te zien. Dat is niet alleen om een bedrijf te promoten, maar ook om aanspraak te kunnen maken op fiscale regelingen rondom bedrijfskleding."
Het logo is doorslaggevend, maakt Ploeger duidelijk: "Een winterjas met een logo van het bedrijf erop is bedrijfskleding en is aftrekbaar. Het logo moet dan wel minimaal 70 vierkante centimeter bedragen. Winterjassen met kleinere logo’s zijn niet op te voeren."

Voor zzp’ers
Voor zzp’ers gelden dezelfde regels, maar omdat er sprake is van slechts één werkzaam persoon bij het bedrijf, geldt er nog een extra regel: "Kleding die zijn aangeschaft voor het werk, maar ook privé zijn te dragen, mogen niet opgevoerd worden als bedrijfskosten."
Ploeger wijst er daarmee op dat een winterjas lang niet altijd op te voeren is: "Voor zzp’ers geldt dat alleen de kosten van speciale werkkleding die een normaal mens niet buiten werktijd zou aantrekken aftrekbaar zijn."

Toch maar zelf een winterjas kiezen
Omdat de winterjas niet in alle omstandigheden aftrekbaar is, is het misschien verstandiger om het personeel zelf een winterjas te laten kopen. Hetzelfde geldt voor zzp’ers. Volgens Winterjassen verkoopster Ploeger kent dat ook andere voordelen: "Een winterjas is toch iets persoonlijks. De ene vindt de kleur blauw mooi, de ander vindt het vreselijk. Daarnaast gaat een winterjas van een goed merk jaren mee. Bij goedkope, bedrukte winterjassen zien we toch dat ze sneller slijten."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.