Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 april 2017
 

Domeinnamen: kapers en fraudeurs

 
 

Nederland ziet het aantal domeinkapingen groeien. Ook domeinnaamfraude en typosquatting blijft voor veel ondernemers een doorn in het oog. Bedrijven lopen hierdoor jaarlijks veel schade op, maar ook de consument is hier het slachtoffer van.

Bij domeinkaping worden domeinnamen geregistreerd die sterke gelijkenissen vertonen met een bestaand merk. Doel van de domeinkaper is om de domeinnaam met grote winst door te verkopen, vaak aan de merkhouder zelf. Bij typosquatting worden domeinnamen geregistreerd die sterk lijken op een bestaande domeinnaam. Hierbij wordt uitgegaan van veelgemaakte typefouten, zodat de nietsvermoedende consument op een andere website uitkomt.

Bedrijven en consumenten zijn de verliezers
In geval van domeinkaping kan de merkhouder soms de domeinnaam via de rechter opeisen. Dit kost tijd en geld, iets waar vooral het MKB  voor terugdeinst. Bij typosquatting is vooral de consument de dupe: deze bestelt naar zijn weten bij een bekende Nederlandse webshop, maar krijgt goedkope Chinese artikelen ervoor terug. Aan de andere kant is de originele webshop ook verliezend, deze loopt hierdoor omzet mis.
Domeinnaamfraude dupeert goedgelovige ondernemers. Ze worden benaderd door louche domeinnaambezitters die melden dat iemand anders eenzelfde domeinnaam wil registreren, met een andere extensie. De criminele organisatie hierachter is zo vrij om de ondernemer in de gelegenheid te stellen deze domeinnaam snel te registeren, uiteraard voor een monsterlijk bedrag.

Bewaking van domeinnamen
Om ondernemers én consumenten te beschermen zijn er een aantal bedrijven die domeinnamen bewaken. Jalin Media-oprichter Jasper van der Linden: "Door vroegtijdig in te springen, worden ondernemers en consumenten beter beschermt. Met een kleine investering voorkomen bedrijven en webshops veel schade."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 246.63 -1.29 %
Stijgers Dalers
Arcadis 19.72  5.1 %
Oci 20.03  5 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.42  -6.7 %
Altice 8.29  -2.7 %
Meer beurs