Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 maart 2017
 

Consumerization van Online B2B Sales

 
 

Het is 2017, dus dat betekent dat we nog maar drie jaar te gaan hebben tot 2020: het jaar waarover Forrester Research voorspelde dat B2B-sales via e-commerce de grens van een biljoen euro zou passeren.


Maar die sterk groeiende omzet is niet de enige belangrijke verandering die momenteel gaande is in de online B2B sales. Als u momenteel online verkoopt aan professionele klanten of dit binnenkort van plan bent, kunt u de toenemen consumerization van B2B-webstores onmogelijk negeren.

De invloed van Amazon
Er zijn duidelijke verschillen tussen webstores die gericht zijn op consumenten en online salesportals waar professionele klanten bediend worden. Daar komen we later in dit artikel op terug, maar eerst gaat het om wat beide typen webstore gemeen hebben: gebruikers met hoge verwachtingen.
Buiten kantoortijden om zijn alle professionele klanten ook gewoon consumenten, die regelmatig rondshoppen in business-to-consumer (B2C) webstores. Feit is dat inmiddels tweederde van alle internetgebruikers in Europa het afgelopen jaar iets online gekocht heeft, volgens Eurostat. En dat aantal groeit nog steeds.
Nu webstores een vertrouwde verschijning zijn, zorgen e-commercegiganten zoals Amazon continu voor hogere standaarden van de verwachte gebruikerservaring. En daarmee bepalen zij ook wat uw klanten verwachten van een bezoek aan uw eigen (toekomstige) webstore.

De verschillen tussen B2B- en B2C-webstores
Deze zogenaamde consumerization-trend legt de toch al hoge lat voor B2B-webstores nog een stukje hoger. Dit omdat online salesportals voor B2B ook moeten voldoen aan de vele extra eisen en wensen die professionele klanten hebben bovenop de verwachtingen van consumenten.
Enkele – maar zeker niet alle – voorbeelden hiervan zijn:
 

  • Snelle toegang tot orders en ordergeschiedenis
  • Mogelijkheid om oude orders snel opnieuw te bestellen
  • Klantspecifieke prijsinformatie- en catalogus
  • Eenvoudige rekenmethodes voor omzetbelasting en vervoerskosten
Achter al deze verschillende eisen schuilt echter één cruciaal concept: personalisatie.

Waarom Webstore-Personalisatie voor B2B Essentieel is
De relatie tussen u en uw klant is nu eenmaal zodanig dat personalisatie niet alleen nodig is om een aangename online koopervaring te bieden; het is zelfs onmisbaar om efficiënte en kloppende orders te kunnen ontvangen. Zonder personalisatie kunt u immers niet de voordelen bieden van klantspecifieke prijzen, of de juiste informatie geven over omzetbelasting en vervoerskosten.
Alleen door uw webstore vergaand te personaliseren, kunt u het gemak bieden dat uw klanten inmiddels gewend zijn van online bestellingen. En zonder dat gemak, hebben zij weinig reden om niet gewoon de telefoon te pakken om via uw vertrouwde salesmedewerker hun bestelling op de ouderwetse manier door te geven.

Hoe u uw Webstore Personaliseert
Op welke manier kunt u het beste beginnen met personalisatie van uw webstore? Als u vertrouwd bent met ons e-commerceplatform of alleen regelmatig onze blog leest, zal onze tip u vermoedelijk niet zo héél erg verrassen:
ERP-integratie.
Orderdetails, klantgegevens, heffings-en vervoerskosten… Dat en nog veel meer wordt allemaal opgeslagen in uw ERP-systeem. Met een single-stack-aanpak van uw e-commerce kunt u deze schat aan informatie handig en efficiënt gebruiken voor uw webstore, zonder een onnodig complex IT-systeem in te hoeven richten.

Voorbeelden van Webstore-Personalisatie

Gerichte Email Marketing
Wanneer het goed wordt aangepakt, is email marketing een minimale investering met een ongelooflijk rendement. Verdeel uw klanten in meerdere groepen op basis van hun gedeelde kenmerken. In plaats van zomaar mails rond te strooien, kunt u nu veel specifiekere inhoud versturen in mails die klanten persoonlijker aanspreken en dus meer kliks en conversies opleveren.

Webstore met Gepersonaliseerde Content
U kunt nog een stap verder gaan door ook de inhoud van uw webstore te personaliseren. Dat kan op allerlei manieren, van menu’s die enkel de interessante opties vertonen of zelfs op maat gemaakte banners voor promotie-acties, zodat u klanten altijd alleen de informatie toont die aansluit op hun behoeftes en interesses.

Predictive Ordering
Vooral interessant voor bedrijven met klanten die (vrijwel) uitsluitend bij hen aankopen. Met een zeer gedetailleerd overzicht van de aankoopgewoontes van de klant, kun je eenvoudig ordersuggesties voorstellen op basis van de eerdere ordergegevens.

Meer over Webstore-Personalisatie
Er zijn vele manieren waarop content op maat en gepersonaliseerde marketing de basis van uw B2B-aanpak kan versterken. Als u meer wilt weten over waarom personalisatie zo effectief is en hoe de marketing van uw bedrijf hiervan kan profiteren, download dat het whitepaper Waarom personalisatie absoluut een must is voor uw B2B Webshop?

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd op ERP Software Blog.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Esther  |   | 
28-03-2017
 | 
18:50 uur
Het zou wel heel fijn zijn als Amazon eindelijk ook in Nederland beschikbaar zou zijn.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken