Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Horeca krijgt vacatures lastig gevuld

28 maart 2017 - Horecaondernemers in Nederland staan te springen om personeel. Hoewel de omzet en het aantal horecagelegenheden volgens het CBS stijgt, blijft het vullen van de vacatures uit. Sinds 2013 en 2014 zijn er steeds minder mensen op zoek naar vacatures in de horeca (Google Trends).

Vooral het vinden van vakbekwame koks is zeer lastig. 
 
Slecht betaald
Hotelprofessionals.nl merkt dit als geen ander:"De meest gehoorde redenen is dat het werken in de avond en het lage salaris het meeste tegenvalt. De lonen stijgen in een hoog tempo, maar de horeca blijft achter." Het salaris van bedienend- en keukenpersoneel ligt tussen 1.300 euro en 2.250 euro bruto per maand. Het salaris van managementfuncties in een hotel zoals restaurantmanager of chef kok ligt ongeveer tussen de 3.000 euro en 4.000 euro bruto per maand.
 
Omzet horeca stijgt
Dat de economie in Nederland weer aantrekt is ook merkbaar in de horeca. De koopkracht voor lagere en middeninkomens is toegenomen en het toerisme is gestegen. Het CBS rapporteert over de eerste elf maanden van 2016 dat de omzet in de hotellerie groeide met vijfprocent.  Er wordt vaker een drankje en hapje geconsumeerd in de horeca. In totaal is hierin een stijging te zien van 5,7 procent. Vooral in de omzet van fastservice restaurants is er een groei van 7,5 procent te zien.
 
Groeiend aantal horecagelegenheden
Naast dat het aantal mensen die in de horeca wil werken daalt, groeit het aantal horecagelegenheden. Het aantal hotels in Nederland is in 2016 met vier procent gestegen. Het aantal eetgelegenheden is met 3,3 procent gestegen. Er is een duidelijk trend te zien dat horecagelegenheden zich steeds vaker vestigen in leegstaande winkelpanden. Alleen het aantal cafés daalt al jaren.  
 
Piekmomenten
Het is uit de data van Google Trends en Analytics van Hotelprofessionals.nl zichtbaar dat de maand januari een stijging te zien in het aantal mensen die opzoek zijn naar een nieuwe baan in de horeca. Vooral maandag, dinsdag en donderdag rond 14.00 uur zijn momenten dat er het meest wordt gezocht naar horeca vacatures op het internet. Dit zijn voor de horecaondernemer dus de beste dagen en tijden om een vacature online te plaatsen.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.