Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers willen coalitie met ChristenUnie

21 maart 2017 - Drie weken voor de verkiezingen deden ruim 4.000 ondernemers mee aan een peiling van MKB Belangen: een kwart gaf toen aan PVV te gaan stemmen. Maar uiteindelijk kleurde slechts tien procent Wilders’ vakje rood. De VVD kreeg steun van 27,5 procent van de ondernemers; in 2012 was dat nog 45 procent.

Direct na de verkiezingen vroeg MKB Belangen diezelfde ondernemers welke coalitie zij het meeste zien zitten. Het blijkt dat een overgrote meerderheid van ruim 73 procent een kabinet met in ieder geval VVD, D66 en CDA wenst, met een voorkeur voor de ‘rechtse’ variant met de ChristenUnie, al dan niet aangevuld met de SGP. Een coalitie met VVD, CDA, D66 en CU zou precies 76 zetels opleveren; de SGP biedt een veilige meerderheid met een totaal van 79 zetels.
Het is opvallend dat de ondernemers die op de VVD hebben gestemd en een linkse variant van het ‘VVD-CDA-D66-blok’ prefereren, een grote voorkeur hebben voor de PvdA als partner: deze partij krijgt ruim twee keer zoveel ‘stemmen’ als de variant met GroenLinks.
 
PvdA populair als partner
Adrienne van Veen, directeur MKB Belangen: "Het is opvallend hoe populair de PvdA als coalitiepartner onder VVD-stemmers blijft. Ondanks het enorme verlies van die partij is er twee keer zoveel steun voor de PvdA als voor GroenLinks. Kennelijk is er ook bij de achterban van de VVD veel waardering voor de manier waarop de PvdA aan het vorige kabinet heeft deelgenomen. De PvdA-stemmers zélf zien dit trouwens helemaal niet zitten. Die willen alleen meedoen als er een progressief kabinet komt."
 
PVV samenwerking
Slechts 8,7 procent van de deelnemers aan het onderzoek ziet een kabinet met de PVV zitten. Hierbij krijgt een variant met de ChristenUnie, aangevuld met 50PLUS, de voorkeur. Wat hierbij opvalt is dat van de ondernemers die op de PVV gestemd hebben slechts een relatief kleine meerderheid van 61 procent ook daadwerkelijk wil dat de PVV gaat regeren.
 
Varianten zonder de VVD
Varianten zonder de VVD zijn niet erg populair: slechts 12,3 procent ziet dat zitten. Hierbij wordt een coalitie van CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren het meest aangekruist. Een variant met de ChristenUnie in plaats van de Partij voor de Dieren is beduidend minder populair.
 
Links
Volgens Adrienne van Veen is het duidelijk wat ondernemers willen: "Het MKB ziet eigenlijk alleen een coalitie met als basis VVD, CDA en D66 zitten. Linkse varianten of een kabinet waaraan de PVV deelneemt zijn niet echt een optie. Opvallend veel ondernemers, zo’n 45 procent, zien een kabinet over links zitten, wat in het verleden toch echt heel anders was. Toch kiest men in dat geval liever voor zekerheid: GroenLinks mag dan wel de grote winnaar van de verkiezingen zijn, de ondernemer ziet toch liever de PvdA aanschuiven: een bewezen betrouwbare partner met bestuurservaring."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.