Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 maart 2017
 

Belangrijk voor gezond personeel: een goed werkklimaat

 
 

In Nederland ligt het ziekteverzuim rond de vier procent, wat aangeeft dat op een dag gemiddeld 25 medewerkers afwezig zijn door ziekte. Vervelend voor medewerkers dat zij ziek zijn, maar het is ook vervelend voor de werkgever.

Deze is namelijk verplicht maximaal twee jaar lang (een gedeelte van) het loon van de medewerker door te betalen. Ziekte zorgt ook nog eens voor druk op andere medewerkers omdat zij taken moeten overnemen, en mogelijk moet de werkgever extra kosten maken door het inhuren van tijdelijke invalkrachten. Zaak dus voor werkgevers om bij te dragen aan een goede gezondheid van medewerkers door te zorgen voor een gezond werkklimaat. Anne de Vries van HomeDeal vertelt er meer over.
 
Fijne temperatuur voor zoveel mogelijk medewerkers
De Vries benoemt direct het grootste probleem met de ideale temperatuur voor een werkruimte: "Er is geen ideale temperatuur vast te stellen omdat dit per persoon verschilt. Waar de een het erg koud heeft bij achttien graden, zal een ander het al snikheet vinden met twintig graden. Te hoge of lage temperaturen zorgen voor een lagere productiviteit omdat de concentratie afneemt respectievelijk mensen last krijgen van stijve vingers, dat typen lastiger maakt. De Arbo adviseert daarom de ideale temperatuur te bespreken met medewerkers, en te kiezen voor een temperatuur waar minimaal 90 procent van de mensen zich behaaglijk bij voelen."
 
Luchtvochtigheid: niet te droog, maar ook niet te vochtig

Gerelateerd aan de temperatuur is de luchtvochtigheid volgens De Vries. "Door de airco is de gekoelde lucht in een kantoor- of bedrijfsruimte vaak erg droog. Dit kan zorgen voor klachten zoals keelpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of geïrriteerde ogen. Wanneer de lucht echter te vochtig is zullen mensen met astma, reuma en eczeem meer last krijgen van klachten, en zal neusverkoudheid bij medewerkers vaker voorkomen." De Vries voegt hier aan toe dat ventilatie belangrijk is. Ook luchtontvochtigers bij vochtige lucht, en planten bij droge lucht, helpen de luchtvochtigheid te reguleren. Vooral planten zoals de Sanseveria, Ficus, Aloë Vera en Dieffenbachia zijn volgens De Vries geliefd, omdat deze ook nog eens de lucht zuiveren.
 
Akoestiek: het dempen van hinderlijke geluiden
Volgens De Vries hebben planten nog een andere fijne bijkomstigheid, en dat is dat ze de akoestiek in een ruimte kunnen verbeteren. "Tegenwoordig zijn vooral kantoortuinen een veelvoorkomend verschijnsel, waarin goed nagedacht moet worden over de akoestiek. Teveel lawaai kan namelijk bij medewerkers zorgen voor verminderde concentratie en zelfs tot stress. Naast planten kunnen gordijnen en vloerbedekking zorgen voor demping van geluiden. Ook zijn er geluidsabsorberende materialen voor muren en (geïsoleerde) plafondplaten."
 
Optimalisatie
Zoals u ziet zijn er meerdere factoren die het werkklimaat bepalen. Ziekteverzuim helemaal uitbannen zal nooit gaan, maar door iedere factor te optimaliseren draagt u uw steentje bij aan een goede gezondheid van uw medewerkers.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Frank van Marwijk, Michel Hoetmer, Asha Kalijan, Jan Vermeiren, Johanna Kroon en André de Waal. Lees de gratis artikelen van deze management best-seller auteurs op Managersonline.nl. Plus: handige checklists en het laatste managementnieuws!
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Dankzij Dogdrones is overlast van hondenpoep verleden tijd
Tinki.nl, de vergelijkingssite voor hondenliefhebbers, heeft samen met Space53, het internationale testcentrum voor drones, twee dogdrones ontwikkeld die de overlast van hondenpoep moeten terugdringen.
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek.
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
AEX index: 521.13 -0.15 %
Brisk-index: 206.10 0.60 %
Stijgers Dalers
Stern groep 24.5  4.5 %
Nutreco 47  3.9 %
BE semicondu 47.96  3.5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Gemalto 51.42  -7.2 %
KAS bank 10.9  -3.6 %
Meer beurs