Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 maart 2017
 

Vijf tips voor een succesvol businessteam

 
 

Een sterk team in de sportwereld is net zo belangrijk als een sterk team in de organisatie," stelt Herbert Grevengoed, Director Operational Excellence bij Telindus.

"Een wedstrijd wordt niet gewonnen met alleen de sterkste, snelste en meest gemotiveerde sporters. Een coach moet zijn team samenstellen met sporters die samen het beste team vormen. Alle neuzen dezelfde kant op, elkaar aanvoelen en elkaar helpen. Samenwerking vormt hierbij het sleutelwoord." Maar hoe verkrijgt u de ideale opstelling van een team binnen de organisatie? Grevengoed geeft vijf tips om hét team samen te stellen dat een organisatie naar succes leidt.
 
Tip 1 - Rolverdeling
Zorg voor een duidelijke omschrijving van de rollen binnen het team, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Dat neemt niet weg dat de volledige verantwoordelijkheid voor een specifieke rol bij één persoon ligt. In een sterk team heerst een gedeelde verantwoordelijkheid. Hierbij moet men elkaar aanvullen op het gebied van hard en soft skills.
 
Tip 2 - Leider
Wijs een leider aan. Bij Buurtzorg gelooft men in zelfsturing van de medewerkers en zijn managers overbodig. Dit betekent echter niet dat deze werkwijze bij iedere organisatie past en automatisch voor succes zorgt. Overweeg deze optie zorgvuldig.

Tip 3 - Communicatie
Het team moet open en effectief communiceren. De beste samenwerking ontstaat op een fundament van vertrouwen en to-the-point communicatie. Daarnaast is respect hebben voor elkaar echt noodzakelijk.
 
Tip 4 - Feedforward
Het team moet een groot aanpassingsvermogen bezitten en met elkaar reflecteren om te leren. Zorg ervoor dat dit een iteratief proces is. Maak afspraken in het team over de manier waarop er feedback wordt gegeven aan elkaar. Noem het bijvoorbeeld geen ‘feedback’ maar ‘feedforward’. U wilt immers ‘vooruit’ gaan.
 
Tip 5 - Doelstellingen
De doelen van het team moeten helder en duidelijk zijn en alle teamleden moeten hier 100 procent achter staan. Toewijding is een belangrijk gedeeld goed.
 
De ideale opstelling
"Veel van de huidige organisaties zijn bureaucratisch," vervolgt Grevengoed zijn verhaal. Hierbij noemt hij een aantal kenmerken van dergelijke organisaties:
 

  • Ver doorgevoerde arbeidsdeling
  • Standaardisatie en formalisatie
  • Gecentraliseerde besluitvorming
  • Strakke hiërarchie
  • Grote nadruk op controle en beheersing van het individuele arbeidsproces
 
"In organisaties waarin de organisatiestructuur wordt gekenmerkt door regels en procedures blijft niet veel ruimte over voor innovatie."
 
Het sportteam van de organisatie
"De juiste samenstelling van medewerkers binnen een organisatie is, naast voor een succesvol bedrijf, ook noodzakelijk voor een optimale klantervaring. Om de optimale klanttevredenheid en klantfocus na te streven, moet een organisatie continu in interactie zijn met klanten. Het verschil tussen goed en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra aandacht en inzet. Hierbij staan verantwoordelijkheid nemen, samenwerken en wendbaarheid centraal. Al deze waarden moeten in het team terugkomen. Kortom: een behoorlijke opgave, maar zeker de moeite waard," aldus Grevengoed.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs