Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kwart zzp’ers heeft geen last gehad van Wet DBA

7 maart 2017 - Een meerderheid van de zzp’ers (53,8 procent) geeft aan dat de Wet DBA in 2016 weinig tot geen invloed heeft gehad op zijn of haar ondernemerschap. De helft van deze groep (26,9 procent) heeft zelfs helemaal geen effecten van de wet ervaren.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 825 zzp’ers. Gemiddeld beoordelen zzp’ers de invloed van de Wet DBA op hun ondernemerschap met een 4,1 op schaal van 10. Wanneer zzp’ers wel invloed van de Wet DBA hebben ervaren is dit in de meeste gevallen in de vorm van minder opdrachten (23,6 procent) en doordat opdrachtgevers niet meer met hen willen werken (21,1 procent). Minder vaak moesten zzp’ers een lager tarief rekenen (8,4 procent) of hebben zij kortere opdrachten gehad (6,9 procent).
 
Een derde van de zzp’ers verwacht afschaffing Wet DBA
In het kader van het tijdelijk uitstel van handhaving van de Wet DBA verwacht een op de drie zzp’ers dat de politiek zal besluiten de wet af te schaffen. Een iets kleiner deel van de zzp’ers (27,3 procent) verwacht de z(z)p’er een nieuwe ondernemersvorm zal worden en 16,7 procent verwacht dat de wet ongewijzigd zal blijven per 1 januari 2018. Slecht 9,8 procent van de respondenten denkt dat de VAR opnieuw ingevoerd zal worden.
 
Zzp’er slecht voorgelicht over Wet DBA
Uit het onderzoek is verder gebleken dat de zzp’er over het algemeen niet zo goed op de hoogte is van de inhoudelijke aspecten van de wet. Zo denkt 58,6 procent van de respondenten dat de z(z)p’er onder de Wet DBA minimaal drie opdrachtgevers moet hebben. Ook is bijna de helft van de zzp’ers (49,1 procent) in de veronderstelling dat de z(z)p’er verplicht kan worden om werknemerspremies af te dragen onder de wet. Gemiddeld genomen wist 28,4 procent van de zzp’ers bij zeven stellingen over de Wet DBA niet het juiste antwoord te geven.
 
Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 825 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan een miljoen zzp'ers die Nederland kent (CBS, april 2016).
 
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.

 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Hier

7-03-2017 13:58  |  

Altijd jammer dat het ondernemers zo moeilijk gemaakt wordt.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.