Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

VVD verliest helft stemmen ondernemers

2 maart 2017 - Afgelopen september deed MKB Belangen al een groot onderzoek naar het stemgedrag van ondernemers. Ten opzichte van de peiling in september heeft de PVV van Geert Wilders nóg meer terrein gewonnen.

In september koos 16,1 procent voor deze partij, nu is dat een opmerkelijke 25 procent. Toch heeft ook de VVD in het afgelopen halfjaar weer wat winst behaald. Waar zij in september nog bleven steken op 16,7 procent, staan ze nu op 23 procent van de stemmen. Niettemin verliest de VVD de helft van de stemmen onder de ondernemers ten opzichte van 2012. Van de verloren VVD-stemmers gaat ruim 50 procent naar de PVV; twintig procent geeft aan over te stappen naar het CDA.
"De keuze voor de PVV is op z’n minst opmerkelijk te noemen," aldus Adrienne van Veen van MKB Belangen. "Deze partij heeft namelijk helemaal niets in haar programma opgenomen over ondernemerschap. We zien in de peilingen terug dat veel ondernemers vanuit privébelang, al dan niet in combinatie met het belang van het bedrijf, een keus maken voor de partij waar ze op stemmen."
 
Regeldruk blijft aanhouden
Bij het aantreden in 2012 beloofde de regering het leven van de ondernemer ‘simpeler’ te maken, onder meer door wetten te vereenvoudigen. Voorbeelden zijn het ontslagrecht en, meer recentelijk, de vervanging van de VAR door de wet DBA. Ondernemers blijven ontevreden over de regeldruk, blijkt uit de vele reacties. Meer dan 40 procent heeft de regeldruk zien toenemen en 42 procent geeft aan dat deze gelijk is gebleven. Dit was in de peilingen van september nog een verdeling van respectievelijk 50 en 33 procent.
 Opvallend is dat Mark Rutte in september nog net een 6 kreeg voor zijn optreden als premier, en in de huidige peilingen wordt beoordeeld met een 7. Het kabinet kwam niet verder dan een 4,1 en wordt nu beoordeeld met een 6. "Je zou dus kunnen stellen dat de ondernemers, door bijvoorbeeld meer duidelijkheid rondom de wet DBA en het significant aantrekken van de economie, in het afgelopen halfjaar iets positiever zijn gestemd over wat het kabinet voor het bedrijfsleven gedaan heeft", aldus Adrienne van Veen.
 
Begin februari organiseerde MKB Belangen een verkiezingsdebat voor het klein MKB. Na afloop werden de politici van o.a. ChristenUnie, SP en D66 gevraagd naar hun reactie. Deze reacties zijn terug te vinden op het YouTube-kanaal van MKB Belangen.

Doorsturen  |  6  |  Nieuwsbrief

Reacties

ruud

2-03-2017 10:27  |  

Begint het besef nu na jaaaaaaren eindelijk door te dringen bij de ondernemers dat zij dankzij de welvaart van hun klanten leven en niet van de VVD?

Mado

2-03-2017 13:42  |  

Dat geldt toch altijd Ruud?
Ook voor niet ondernemers overigens.

Ik wil niet zeggen dat het ondanks de regering weer beter gaat, maar gemiddeld gezien maakt het volgens mij maar weinig uit welke partijen in de regering zitte,

Bert

2-03-2017 14:39  |  

De VVD likt alleen de hielen van het groot kapitaal in Nederland en de bedrijven die door lage belasting afdracht hun zaken laten lopen via Nederland.
Dat zijn immers hun hoofd sponsoren!!!
En die moet je te vriend houden Netwerken noemen ze dat in hun jargon.
Het MKB in Nederland zien ze niet staan daar praten ze alleen oveur! met een dikke tong als ze een borrel op hebben.
De andere dag zijn ze dat weer vergeten als ze weer nuchter zijn maar..... dan hebben ze er toch over gespreuken!!
Besef goed als MKBer heb je het meeste last van een regering met de VVD erin.
Ook plaatselijk vinden de meeste grote schandalen plaats onder raadsleden en wethouders van de VVD. Let er maar eens op.
Hun besluitvorming licht in hogere Lucht Lagen en niet voor/in het belang van de gewone man die zijn centen moet verdienen met/aan zijn gewone klanten. Men leeft ver van de werkelijkheid.
Dit schrijf ik aan u als een voormalig VVD lid met uit het verleden toebehorend aan de regionale kern van de VVD met informatie uit en achter gesloten deuren.

Peter

2-03-2017 20:35  |  

Bert helemaal eens, maar ik blijf wel het liberale karakter zoeken.
Dus de totalitaire SP en GL mensen hoef ik niet vanuit denkwijze, de PvdA is nogo sinds ze de situatie schiepen om Pim fortuin te killen, en D66 is verstopt onder de berg boter op hun hoofd dat we geen hele groepen mogen wegzetten...
PVV is serieus alternatief maar hun 1-issue overtrokken negatieve stelljngname maakt ook duidelijk dat ze te te simpele oplossingen hebben...
Moet ik dan op een kleintje (FvD of lib-partij) stemmen?
Altijd beter dan niet... maar of dat helpt....

Peter

4-03-2017 09:02  |  

Bert helemaal eens, maar ik blijf wel het liberale karakter zoeken.
Dus de totalitaire SP en GL mensen hoef ik niet vanuit denkwijze, de PvdA is nogo sinds ze de situatie schiepen om Pim fortuin te killen, en D66 is verstopt onder de berg boter op hun hoofd dat we geen hele groepen mogen wegzetten...
PVV is serieus alternatief maar hun 1-issue overtrokken negatieve stelljngname maakt ook duidelijk dat ze te te simpele oplossingen hebben...
Moet ik dan op een kleintje (FvD of lib-partij) stemmen?
Altijd beter dan niet... maar of dat helpt....

Hoverboard kopen

12-03-2017 10:22  |  

Ook deze ondernemer stemt inmiddels geen VVD meer. Het alternatief is D66 maar het grote nadeel daar is Pechtold. Jammer.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.