Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 februari 2017
 

Onderhandelingsakkoord cao-schoonmaak

 
 

Na een marathonoverleg hebben werkgevers (OSB) en vakbonden CNV en FNV vrijdagochtend 24 februari een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe, tweejarige cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche.

"Bijna een etmaal lang hebben we intensief onderhandeld," licht Jacco Vonhof, lid van de OSB onderhandelingscommissie toe. "We hebben heel zorgvuldig alle onderwerpen stuk voor stuk afgetikt, met als finale natuurlijk het akkoord over de loonontwikkeling."

Evenwichtig akkoord
Namens de werkgevers toont Vonhof zich tevreden over het onderhandelingsresultaat. "Belangrijkste winst is dat we vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche hebben onderhandeld en zo tot een akkoord zijn gekomen," stelt Vonhof. "De overeenkomst borgt dan ook evenwichtig de belangen van zowel werknemers als werkgevers."
Vonhof roemt de Vernieuwingstafel waaraan werkgevers en vakbonden de afgelopen twee jaar hebben gestudeerd op belangrijke thema's voor de schoonmaakbranche. "Daar is de kiem voor vertrouwen en de wil tot samenwerking bij de cao-besprekingen gelegd," stelt hij. "Iedereen weet dat het er bij vorige onderhandelingen hard aan toe ging. Zo'n negatief proces wilden we niet weer en gelukkig is dat ook niet gebeurd."

Gemaakte afspraken
Werkgevers en vakbonden zijn een loonontwikkeling overeengekomen, die in drie stappen wordt ingevoerd:

- 1 juli 2017: 2.0 procent,
- 1 januari 2018: 0.75 procent,
- 1 juli 2018: 1.0 procent.

Overeenstemming
Tijdens eerdere onderhandelingsronden bereikten werkgevers en vakbonden al overeenstemming over een aantal belangrijke dossiers. Zo komt er een scholingsfonds dat een brede inzetbaarheid van schoonmaakpersoneel binnen de facilitaire dienstverlening moet bevorderen.
Partijen bereikten ook een akkoord over het afschaffen van wachtdagen bij ziekteverzuim en een regeling voor ziekteverzuim in het tweede jaar. Per 1 januari 2018 zal een nieuw loongebouw ingevoerd worden. Verder werden de partijen het eens over het handhaven van de vroegpensioen-regeling op het huidige niveau van 1,3 procent.
"Dit is een gebalanceerd onderhandelingsresultaat," besluit Vonhof. "Als vertegenwoordiger van het MKB ben ik bijzonder tevreden dat de belangen van de vele MKB-bedrijven in de schoonmaak extra aandacht hebben gehad."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs