Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 februari 2017
 

Minder dan kwart gelooft dat WWZ voor baanzekerheid zorgt

 
 

Minder dan een kwart van de Nederlanders denkt dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ervoor zorgt dat werknemers minder snel ontslagen worden en dat de positie van flexwerkers verbetert. Dat blijkt uit onderzoek van Tentoo onder meer dan 1.000 mensen.

Daarmee lijkt slechts een minderheid van het slagen van de WWZ overtuigd. Duidelijk en transparant wordt de nieuwe wetgeving ook niet gevonden.
 
Financiële risico's
De WWZ moet dan ook nodig op de schop, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. "De WWZis een van de redenen dat werkgevers op dit moment weinig nieuwe werknemers aannemen, omdat de financiële risico’s te veel bij de werkgever komen te liggen bij een langdurig dienstverband. Laten we hopen dat het komende kabinet dit probleem oplost, zodat de werkloosheid verder kan worden ingeperkt."
 
WWZ onduidelijk en niet transparant
Slechts 22 procent van de Nederlanders vindt de WWZ transparant en duidelijk. Dat is opvallend, aangezien de wetgeving veel in het nieuws is geweest en vaak voer voor discussie was. Daarmee is er dus niet alleen veel onduidelijkheid over de wet DBA en de modelcontracten die de VAR vervingen, maar roept ook deze wetswijziging meer vragen dan antwoorden op. Slechts 22 procent van de Nederlanders geeft bovendien aan dat de WWZ goed uitpakt voor flexwerkers, terwijl de wetgeving juist bedoeld is om hun positie te versterken.
 
Belgisch voorbeeld
Den Ronden heeft een oplossing voor de WWZ-problematiek en laat zich op dat vlak inspireren door onze zuiderburen. "In België kunnen werkgevers vaste contracten wél tussentijds opzeggen. Een Belgische werkgever geeft de werknemer vaak een termijn van ongeveer zes maanden, waarin de medewerker de kans krijgt om een nieuwe baan te vinden, waarna het contract wordt beëindigd. Waarom zouden we dat niet ook in Nederland invoeren?"
 
Verkiezingen
De publieke onvrede met de WWZ sluit aan op de partijprogramma’s voor de komende verkiezingen. Alleen de PvdA ziet heil in het behouden van de WWZ in de huidige vorm.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs