Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Samen op vakantie biedt voordelen

22 februari 2017 - Begin van het jaar is altijd weer een populaire tijd om de komende zomervakantie te boeken. Bij het plannen van een vakantie is het belangrijk dat medewerkers met hun eventuele partner overleggen.

Als er schoolgaande kinderen zijn, dient er ook nog eens rekening gehouden te moeten worden met de wettelijk vastgestelde schoolvakanties. Is er dan uiteindelijk een tijdvak bepaald, dan moet ook nog met collega’s en de leidinggevende afgestemd worden welke dagen of weken precies vakantie opgenomen kan worden. Het werk gaat immers door, en zal dus door collega’s of tijdelijk ingehuurde krachten overgenomen moeten worden. Hoe het ook kan? Ruth Albracht van To-Toscane.nl geeft meer informatie over een andere optie: samen met andere medewerkers op vakantie.
 
Een werkvakantie: combinatie van werken en ‘dolce far niente’
Albracht erkent dat sommige medewerkers juist graag hun collega’s een aantal weken per jaar niet zien. "Over het algemeen zien medewerkers collega’s meer uren op een dag dan hun partner of gezin. Sommige mensen vinden een vakantie dus juist een verademing, om zich juist eens op hun partner of gezin te kunnen focussen."
Ervaring leert echter dat er maar weinig mensen zijn die in hun hoofd tijdens een vakantie totaal niet met hun werk bezig zijn. Herkenbaar, en werkt u bij een organisatie waarbij u niet lijfelijk op kantoor aanwezig moet zijn maar uw werk van elke willekeurige plek kunt uitvoeren? Dan kunt u volgens Albracht ook met iedereen tegelijkertijd op vakantie gaan en een aantal uren per dag inlassen om te werken. "Een gedeelte van de dag werken, en een gedeelte van de dag ontspannen genieten op de plaats van bestemming. Medewerkers hoeven minder vakantiedagen op te nemen die over de rest van het jaar verspreid kunnen worden. Bovendien ondervinden klanten geen hinder door afwezigheid van mensen, en scheelt het in kosten dat er geen vakantiekrachten ingehuurd en ingewerkt hoeven te worden." Vissers voegt hier wel aan toe dat er in de werkplanning rekening gehouden moet worden met een lagere productiviteit dan normaal.
 
Vakantie als een groot teamuitje
Een vakantie kan echter volgens Albracht ook gewoon echt een vakantie zijn, zonder met werk bezig te zijn. "Een vakantie haalt mensen uit hun dagelijkse sleur, en een andere sfeer werkt vaak inspirerend. Hierbij krijgt u de mogelijkheid eens een andere kant van collega’s te zien en ontdekt u misschien wel eerder onbekende gedeelde interesses. Een vakantie die samen met collega’s wordt doorgebracht kan dezelfde voordelen hebben als een teamuitje, en een positieve bijdrage leveren aan de betrokkenheid en commitment aan het team of bedrijf en aan de werksfeer." Albracht meent dat een dergelijke georganiseerde vakantie ook een aantrekkelijk secundaire arbeidsvoorwaarde kan zijn voor nieuw aan te trekken personeel.
Wat overigens ook de productiviteit ten goede komt na afloop van een gedeelde vakantie? Gaan medewerkers samen op vakantie, dan scheelt dat zeker een aantal uur bijpraten met collega’s, en vakantieverhalen uitwisselen bij de koffieautomaat.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.