Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
14 februari 2017
 

Duizenden Chinese staatsbedrijven staan op omvallen

 
 

Van alle staatsbedrijven in de wereld zijn die van China het meest riskant en wankel. Duizenden staatsbedrijven staan op omvallen. 60 procent van de Chinese bedrijfsschuld betreft staatsbedrijven. Euler Hermes onderzocht de stabiliteit van staatsbedrijven wereldwijd.
 

Na China zijn staatsbedrijven uit Brazilië en Rusland het meest wankel. Het minst riskant zijn staatsbedrijven uit de ontwikkelde economieën, zoals Italië en Frankrijk. Volgens Johan Geeroms, Senior Risk Manager Euler Hermes Nederland, krijgt de financiële gezondheid van staatsbedrijven te weinig aandacht. "Ondernemers kunnen gemakkelijk de vergissing begaan dat aan een staatsbedrijf geen risico’s kleven. Maar ook die kunnen wel degelijk failliet gaan. Vandaar ons onderzoek."
 
Kredietinfuus
Noodlijdende staatsbedrijven kunnen een belangrijke instabiele factor zijn voor een land. "In China is de totale schuldenberg van alle bedrijven bijna 300 procent van het bbp, en dan rekenen we de banken niet mee. 60 procent van deze schuld betreft staatsbedrijven." Volgens Geeroms liggen in Centraal- en Noordoost-China vele duizenden staatsbedrijven aan een kredietinfuus. "Als die kraan dicht gaat, komen miljoenen mensen op straat te staan. Dat betekent gigantische sociale onrust."
De noodlijdende Chinese staatsbedrijven zitten vooral in de hoek van de basisindustrie. "De staalbedrijven bijvoorbeeld, die staan er rampzalig voor. Ze kampen met een stagnerende vraag, dalende prijzen en vooral overcapaciteit. Jaar na jaar zijn tekorten bestreden met overheidsgeld. Hierdoor zitten lokale en provinciale overheden met astronomische schulden opgescheept."
 
Verstoring wereldmarkt

Volgens Geeroms zorgt de ongebreidelde Chinese staatssteun wereldwijd voor immense concurrentieverstoringen. "De roep vanuit Amerika en Europa om meer handelsbescherming is hoogst begrijpelijk. De Chinese overcapaciteit in de metaalindustrie bedreigt het voortbestaan van vele Europese staal- en aluminiumbedrijven."
China heeft al diverse malen een grootscheepse sanering van de Chinese basisindustrie aangekondigd. In september 2016 meldde Beijing 350 miljard yuan (ruim 50 miljard euro) te reserveren voor een herstructureringsfonds. "Mooie woorden. De Chinese overheid zegt vele bedrijven samen te voegen, maar de werkelijkheid is dat duizenden fabrieken technisch failliet zijn. Werknemers zijn voor onbetaald verlof naar huis gestuurd. Zonder salaris of uitkering. Hoe de sanering moet verlopen, is volkomen onduidelijk. Alles bij elkaar een uiterst explosieve situatie."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Mis deze kans niet en ontdek wat het beste werkt voor úw vacatures in 2017. Maak daarnaast ook nog eens kans op 1 van de 25 boeken van Brechtje de Leij, met extra voorbeelden, praktische tips en meer over de millenial-generatie.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Registeraccountant Stefano Golia versterkt directie Team Nijhuis
Golia studeerde aan het Nyenrode en werkte 12 jaar als adviseur bij diverse ondernemingen via De Jong & Laan accountants.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Van alle innovatieprojecten haalt 80% de markt niet. Is de start van innovatie voor jou persoonlijk ook een zoektocht? Dan ben je niet de enige. Misschien word je tegengehouden door een gebrek aan tijd en middelen. Of je weet niet goed wat de eindklant wil. En veel collega’s schepen je af omdat zij hun nek niet willen uitsteken.
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
AEX index: 528.03 0.11 %
Brisk-index: 220.74 2.60 %
Stijgers Dalers
Value8 5.89  5 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.64  -4.5 %
Brill kon 31.5  -3.1 %
Meer beurs