Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 februari 2017
 

Duits bedrijfsleven zeer optimistisch over 2017

 
 

Duitse bedrijven beoordelen de actuele marktomstandigheden en de vooruitzichten voor het komende jaar zeer optimistisch. Vooral in de branches industrie en bouw zijn de verwachtingen positief.

Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van de Duitse werkgeversorganisatie DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag) in. Voor het onderzoek werden meer dan 27.000 Duitse bedrijven naar hun inschatting gevraagd.
 
Duitse zakelijke markt
De situatie in de zakelijke markt van het Duitse bedrijfsleven ligt op een recordniveau en valt hoger uit dan in het najaar werd verwacht. De DIHK verhoogt de groeivoorspelling van 2017 van 1,2 naar 1,6 procent. In 2016 groeide de Duitse economie met 1,9 procent.
Bovendien liggen de verwachtingen voor het exportaandeel hoger dan in de laatste drie jaar en gaan exportbedrijven ervan uit dat de wereldhandel zijn zwakheid snel kan overwinnen zodat de vraag vanuit het buitenland weer stijgt. Tegelijkertijd lieten de bedrijven weten, zich vooral zorgen te maken over thema’s als politiek-economische randvoorwaarden, mogelijk negatieve consequenties door de Brexit en het oplopen van prijzen voor energie en grondstoffen.

Duitse investeringen 
Een andere uitkomst van de enquête is dat Duitse bedrijven in de komende tijd weer meer investeren. Gunstige financieringsvoorwaarden, de stijgende consumptie en de verwachte exportgroei bevorderen dit.
 "Door deze positieve verwachtingen en ontwikkelingen, biedt ook dit de Nederlandse ondernemers veel potentieel voor samenwerking met Duitse bedrijven. Duitsland en Nederland zijn sterke handelspartners. Ook het Koninklijke werkbezoek aan Oost-Duitsland heeft als doel de brede onderlinge relaties tussen Nederland en de betreffende deelstaten te versterken en daarmee technologische samenwerking, handel -en wederzijdse investering te bevorderen,"aldus Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer. 
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Tanja Hooge-ter Heide  |   | 
14-02-2017
 | 
09:51 uur
Veel potentieel voor Nederlandse bedrijven dus, dat is goed nieuws! Advies is wel om goed voorbereid de Duitse markt op te gaan, denk aan heel wat hobbels zoals taal, cultuur en grote verschillen in de wet- en regelgeving.
Mike  |   | 
21-02-2017
 | 
13:50 uur
Goed punt van Tanja.
Wij zijn veel meer afhankelijk van de Duitse markt qua handel dan andersom, dus doen we er goed aan goed voorbereid te zijn, hoewel in mijn ervaring vooral de cultuurverschillen vrij klein zijn.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Mis deze kans niet en ontdek wat het beste werkt voor úw vacatures in 2017. Maak daarnaast ook nog eens kans op 1 van de 25 boeken van Brechtje de Leij, met extra voorbeelden, praktische tips en meer over de millenial-generatie.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Registeraccountant Stefano Golia versterkt directie Team Nijhuis
Golia studeerde aan het Nyenrode en werkte 12 jaar als adviseur bij diverse ondernemingen via De Jong & Laan accountants.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Van alle innovatieprojecten haalt 80% de markt niet. Is de start van innovatie voor jou persoonlijk ook een zoektocht? Dan ben je niet de enige. Misschien word je tegengehouden door een gebrek aan tijd en middelen. Of je weet niet goed wat de eindklant wil. En veel collega’s schepen je af omdat zij hun nek niet willen uitsteken.
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
AEX index: 519.50 0.02 %
Brisk-index: 297.48 -3.59 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Brunel inter 12.24  3.8 %
Ahold kon 17.09  3.7 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Nn group 30.44  -4 %
Randstad 51.19  -3.6 %
Meer beurs