Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 februari 2017
 

Cyberaanvallen schadelijk voor omzet mkb'ers

 
 

Het uitstelgedrag van mkb'ers als het gaat om cloudservices en online systeembeheer kan ernstige gevolgen hebben voor hun omzet en productiviteit. Ze lopen onnodig risico door verouderde software, zwakke firewalls en DDoS-aanvallen.

Uit het Nationaal Ondernemers Onderzoek 2016 blijkt dat 60 procent van de Nederlandse ondernemers vasthoudt aan lokale servers in eigen beheer, terwijl het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2016 meldt dat virussen, zoals ransomware en malware, in 2017 een groeiend probleem zullen vormen.

Kosten datalek
De kosten van een datalek bedragen gemiddeld 182 euro per record. Het gaat hier niet over de totale kosten per datalek maar over de kosten per record bij een datalek. Ter verduidelijking: bij een incident waarbij 50 persoonsgegevens op de digitale straat liggen, kunnen de kosten oplopen tot 9.000 euro. Bovendien dienen organisaties sinds 1 januari 2016 een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens, met als risico dat ze afhankelijk van de ernst een bestuurlijke boete kunnen krijgen van maximaal 820.000 euro.

Een aantal belangrijke risico's van lokale opslag in eigen beheer:

Datakaping
Ransomware en malware wordt vaak meegestuurd met bestanden die gebruikmaken van lekken in verouderde software. Belangrijk dus dat de software binnen het bedrijf up-to-date is zodat veiligheidslekken op tijd zijn gedicht.
Een legale licentie op een Office 365-pakket bevat de meeste software die een mkb'er nodig heeft en wordt automatisch up-to-date gehouden.

Open achterdeur
Lokale bedrijfsservers waarop ingelogd kan worden via een IP-adres zijn van nature kwetsbaar. Ze kunnen overgenomen worden door vijandige software. Mkb'ers die hun firewall niet goed op orde hebben, lopen het risico dat hun data lekt.
De overstap naar de cloud brengt grote voordelen met zich mee. Met cloudopslag staan alle bedrijfsbestanden op een veilig beheerde dataserver. Deze data is altijd en overal bereikbaar. Dankzij dagelijkse back-ups in een extern datacentrum raken belangrijke gegevens nooit verloren. De virtuele servers zijn uit te breiden naar meer capaciteit wanneer een bedrijf groeit.

DDoS-druk
Bij DDoS-aanvallen op een server in eigen beheer moet je een gespecialiseerde IT-afdeling hebben om deze te kunnen oplossen. Bij cloudoplossingen en systeembeheer online weet de provider als eerste waar een storing zich bevindt door actieve bewaking op de verbindingen en de systemen. Zij zien aan de performance metrics direct dat er iets aan de hand is.

Online oplossing
Tom Martin van Helden Van Nu zegt: "Het is voor mkb'ers slimmer om de aanvallen niet zelf tegen te willen gaan. Door systeembeheer uit handen te geven en te kiezen voor een online oplossing voorkomen ze het mislopen van een security update en hebben ze altijd het beste pakket wat aansluit op hun wensen. Zo kan de mkb'er zich bezighouden met zijn of haar passie, ondernemen."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs