Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 maart 2011
 

Pas op: milieuschade kan ook u de kop kosten!

 
 

Bedrijven kunnen geconfronteerd worden met hoge kosten doordat zij aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade met enorme financiële consequenties, zelfs als er geen sprake is van schuld. Dat blijkt wel uit een aantal recente milieu-incidenten.

Meeùs merkt in de praktijk echter dat bedrijven zich dat niet altijd realiseren. Er wordt in veel gevallen (onterecht!) gedacht dat milieuschade alleen een risico vormt voor chemische bedrijven of bedrijven die werken met schadelijke stoffen. Het zijn echter zeker niet alleen stoffen als asbest, bestrijdingsmiddelen en andere gevaarlijke stoffen die in het geval van een calamiteit leiden tot milieuclaims. Zelfs schoonmaakmiddelen, brandstoffen en bijvoorbeeld vloeistoffen in machines, airco’s, enzovoort kunnen een stevige milieuclaim tot gevolg hebben. Op zichzelf hebben dergelijke stoffen geen schadelijke uitwerking, maar als ze door bijvoorbeeld een brand met elkaar in aanraking komen kunnen de gevolgen en de daaruit voortvloeiende claims enorm zijn. 

Strengere overheidseisen
De overheid stelt steeds strengere eisen aan het voorkomen, herstellen en compenseren van milieuschade. De recente branden bij onder andere Chemie-Pack in Moerdijk, Polem in Lemmer en Diergaarde Chemical Storage in Amsterdam, tonen de kwetsbaarheid van bedrijven op dit gebied aan. Deze incidenten zijn slechts het topje van de ijsberg: veel milieuschadeclaims halen de pers niet. Bijvoorbeeld het garagebedrijf dat door een brand het wagenpark in rook zag op gaan. Met het bluswater kwam verontreiniging in de grond met een forse milieuclaim tot gevolg. Of het voorbeeld van een drukkerij die schoonmaakmiddelen op een verkeerde manier gebruikte met bodemverontreiniging en een milieuclaim tot gevolg. 

Check uw verzekering
Milieuschadeclaims liggen overal op de loer, kunnen fors in de papieren lopen en zo zelfs een potentieel gevaar vormen voor de bedrijfscontinuïteit. Meeùs adviseert bedrijven dan ook om hun verzekeringspakket te laten controleren op voldoende dekking in het geval van milieuschade en hier niet te licht over te denken. Dat een bedrijf nog nooit te kampen heeft gehad met milieuclaims, wil niet zeggen dat zij er dan voor altijd verschoond van zullen blijven.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs