Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 februari 2017
 

Zelf klussen? We bellen liever de vakman

 
 

We verbouwen en klussen wat af in en rond het huis. Zeker nu de crisis achter ons ligt. Wat opvalt is dat bouwmarkten maar beperkt profiteren, terwijl klusbedrijven omkomen in het werk. Klussen laten we steeds vaker over aan de vakman.

Dit valt af te leiden uit de analyses van Euler Hermes voor de doe-het-zelf-branche in vergelijking met de analyse voor de deelsector ‘onderhoud en verbouw’.

Omzet groeit hard
De omzet van de kleine bouwbedrijven (tot tien man) groeit met vijftien procent twee keer zo hard als de omzet van de complete bouwsector. De omzetstijging van nog geen vier procent voor de doe-het-zelf-zaken verbleekt hierbij. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: "Bouwmarkten kregen tijdens de afgelopen crisis harde klappen. De omzetdaling bedroeg zo’n 30 procent. Nu is er weer sprake van een stijging, maar overtuigend is het niet. De nieuwe generatie consumenten besteedt werkzaamheden aan de eigen woning steeds vaker uit. Ze hebben simpelweg de tijd en kennis niet om zelf aan de slag te gaan. Wij verwachten dan ook dat de omzet van de bouwmarkten niet meer op het oude niveau terugkomt."

Klussen genoeg
Daartegenover staat het succes van de klusjesman en de kleine aannemer. Die hebben het drukker dan ooit. Vereniging Eigen Huis signaleert dat de wachtlijst voor een verbouwing flink oploopt. Ook verzekeringsmaatschappijen die een mannetje willen sturen om reparaties uit te voeren, hebben de grootste moeite om bouwbedrijfjes te contracteren.
Toemen: "De woningmarkt draait op volle toeren. Er wordt volop verhuisd. Steeds moet er natuurlijk flink wat achterstallig onderhoud weggewerkt worden. Ook komen er veel nieuwe huizen bij. Ook daar moeten allemaal keukens en badkamers in. De kleine bouwbedrijfjes zijn er druk mee. Tel daarbij op dat er tijdens de crisisjaren een enorme stroom aan vaklui de bouw verlaten heeft. Ook dat wreekt zich nu." Door de vergrijzing zal volgens Toemen dit tekort de komende jaren alleen maar groter worden.

Gunstige vooruitzichten
De vooruitzichten voor de kleine bouwbedrijven zijn verder ronduit gunstig. Toemen wijst op het aantal verbouwvergunningen dat nog steeds een sterke stijging laat zien. Ook biedt volgens hem de verduurzaming van woningen en de verbouw van leegstaande panden volop perspectief. Een ander belangrijk pluspunt volgens Toemen is de flexibele manier van werken van de kleine bouwbedrijven. "Ze kunnen veel gemakkelijker inspelen op veranderende omstandigheden dan grote organisaties."

Nieuwe verdienmodellen
Heel anders gaat het er bij de bouwmarkten aan toe. "Ze zoeken naarstig naar nieuwe verdienmodellen. De ene keten specialiseert zich in woningdecoratie, de ander timmert vooral online aan de weg. Ondanks de positieve ontwikkelingen rondom de eigen woning voorzien we voor 2017 maar een beperkte omzetstijging voor bouwmarkten."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs