Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 januari 2017
 

Freelancende vrouwen zien omzet stijgen, mannen niet

 
 

Het aantal payrollende freelancers en flexwerkers is het afgelopen jaar nog harder gestegen dan in 2015. Dit aantal steeg in 2016 met vijftien procent, een jaar eerder was dit zo’n elf procent. Dit blijkt uitonderzoek van Tentoo onder ruim 20.000 freelancers en flexwerkers.

De gevolgen van het afschaffen van de VAR en het invoeren van de wet DBA lijken daarmee nog steeds merkbaar.
"Hoewel de wetgever de wet DBA ‘on hold’ heeft gezet, zijn er toch veel onzekerheden bij werkgevers en opdrachtnemers," stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. "Door freelancers via payrolling in te huren, sluiten werkgevers de financiële risico’s uit. Ook freelancers kiezen steeds vaker voor payrolling om zelfstandig te kunnen blijven werken."
 
Freelancen wordt volwassen
Niet alleen was er een stijging in het aantal freelancers dat voor payrolling kiest, ook de vraag naar freelancers steeg:
-      Het aantal uren dat een opdrachtgever een freelancer of flexwerker via payrolling inzet, steeg het afgelopen jaar met tien procent (in 2015 was die stijging slechts 0,9 procent)
-      Het bedrag dat een opdrachtgever aan een freelancer of flexwerker besteedt, steeg het afgelopen jaar met negen procent (in 2015 was die stijging slechts 2,0 procent)
-      Het aantal freelancers of flexwerkers per opdrachtgever steeg het afgelopen jaar met negen procent (in 2015 was die stijging slechts 3,3 procent).
 
Vertrouwen in freelancers
"Freelancers en flexwerkers lijken steeds belangrijker te worden voor organisaties. Dat betekent dat opdrachtgevers vertrouwen in hen hebben en dat ze onmisbaar worden voor sommige bedrijven. Daarmee lijkt flex dus te rijpen en steeds essentiëler te worden voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid," aldus Den Ronden.
 
Positie vrouwen verbetert
In 2016 gingen er zeventien procent meer vrouwen aan de slag als freelancer. Den Ronden: "Wij zien over het algemeen iets meer ondernemersdrift bij vrouwen dan bij mannen, slechts twaalf procent van de mannen ging het afgelopen jaar als freelancer aan de slag." Vrouwen waren daarbij ook succesvoller, want zij zagen hun omzet stijgen – met twee procent – in tegenstelling tot de mannen, die een kleine omzetdaling zagen.
 
Utrecht en Friesland koploper
In zowel de provincie Friesland als Utrecht steeg het aantal freelancers met maar liefst 33 procent. "Deze stijging in Utrecht valt te verklaren door de Utrechtse jongeren tot 25 jaar, waarvan het aantal freelancers met maar liefst 70 procent steeg," stelt Den Ronden.
In Friesland is er juist een opvallende stijging van het aantal freelancende 55-plussers. Den Ronden: "Zij kiezen er op latere leeftijd voor om als zelfstandige aan de slag te gaan."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs