Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
10 januari 2017
 

Gevestigde MKB’ers passeren Start-ups in financiering via crowdfunding

 
 

In 2016 hebben gevestigde MKB’ers voor het eerst zowel meer crowdfundingprojecten opgezet als meer financiering opgehaald dan Start-ups. Dit blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl.

De Nederlandse markt van crowdfundingleningen en -aandelen, crowdfinance, is in 2016 gegroeid naar 134,5 miljoen euro verdeeld over 903 projecten. Dit is een stijging in marktomvang van 37 procent ten opzichte van 2015. Volgens Crowdfundmarkt.nl is ook de gemiddelde projectomvang gestegen van 134.000 euro in 2015 naar 149.000 euro in 2016 en komt het gemiddelde rendement op een crowdfundinglening uit op 7,5 procent (7,2 procent in 2015).

Bestaande ondernemingen
Opvallend is dat ondernemingen die langer dan vijf jaar bestaan meer crowdfundingprojecten hebben opgezet en meer financiering hebben opgehaald dan bedrijven die korter bestaan. Het aantal projecten van deze ondernemingen is in één jaar bijna verdubbeld van 218 naar 381.

Horeca
Horeca blijft met bijna negentien procent van alle projecten de grootste branche die gebruik maakt van crowdfunding, de gemiddelde projectomvang van deze projecten is echter relatief klein (123.000 euro). De branche industrie heeft in 2016 de meeste financiering opgehaald: 21,7 miljoen euro. Een investering via crowdfunding in een industrieproject biedt gemiddeld alleen wel een relatief laag rendement.

Rapport
Benieuwd naar alle details? Download hier gratis het volledige rapport Crowdfinance 2016 van Crowdfundmarkt.nl.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 248.20 0.63 %
Stijgers Dalers
Value8 5.33  5.8 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 8.02  -3.3 %
Beter bed 14.53  -2.5 %
Meer beurs