Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 januari 2017
 

Werkkleding: wat is verplicht?

 
 

In veel branches of functies wordt werkkleding gedragen door medewerkers. U kunt echter als werkgever niet zomaar van de medewerkers verwachten dat ze bepaalde kleding dragen of aanschaffen. Ook zijn er belastingtechnisch enige verplichtingen als u kleding aan medewerkers geeft.

Dirk de Zeeuw van Digitransfer vertelt u er graag meer over.
 
Welke soorten kleding kunnen onderscheiden worden?
Allereerst is het volgens De Zeeuw belangrijk een onderscheid te maken tussen verschillende soorten  kleding. "Ten eerste de werkkleding. Enerzijds is er bedrijfskleding waarmee het personeel echt een eenheid vormt en herkenbaar is voor klanten. Anderzijds is er ook veiligheidskleding, deze bijvoorbeeld isolerende of beschermende kleding is vereist voor de gezondheid of veiligheid. Voor beide typen geldt dat het de kleding niet geschikt is om in de vrije tijd gedragen te worden, en deze kleding wordt dan ook meestal verzorgd door de werkgever en het gebruik is vastgelegd in het arbeidscontract. Daarnaast kan er ook sprake zijn van ‘gepaste kleding’, maar dit wordt meestal niet als werkkleding gezien omdat het ook in de vrije tijd gedragen kan worden. Voor medewerkers die direct klantcontact hebben is gepaste kleding meer gewenst dan nodig, en hierin voorziet de werkgever dan ook meestal niet."
 
Wanneer is werkkleding onbelast?
De Zeeuw benoemt dat er drie manieren zijn waarop een werkgever in werkkleding kan voorzien. "De werkgever kan kleding vergoeden waarbij de medewerker eigenaar is, of verstrekken waarbij de medewerker eigenaar wordt. In beide gevallen wordt de kleding gezien als loon, waarover loonbelasting betaald dient te worden. Ook kan de werkgever de kleding ter beschikking stellen, waarbij de werkgever eigenaar blijft. In dit geval is het onbelast als het om werkkleding gaat, of als de kleding geheel of gedeeltelijk op de werkplek wordt gedragen."
De term ‘werkkleding’ viel al eerder. De Zeeuw legt uit wat hiermee precies bedoeld wordt. "Als ondernemer mag u alleen onbelast werkkleding aan uw medewerkers of uzelf ter beschikking stellen als deze voldoet aan bepaalde vereisten van de Belastingdienst. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om een uniform of overall, kleding die aantoonbaar achterblijft op de werkplek of kleding die niet geschikt is voor privégebruik. De bedrukking is ook van belang, hierop zijn ook strenge regels van toepassing. Zo moet op de bedrijfskleding minimaal een zichtbaar zogenaamd beeldkenmerk van het bedrijf zitten zoals een logo of tekst, die bij elkaar opgeteld minimaal een oppervlakte van 70 vierkante centimeter hebben.
 
Regels rond noodzakelijke veiligheidskleding
Bij het uitoefenen van hun functie is voor medewerkers in bepaalde bedrijfstakken of -functies vooral veiligheidskleding van groot belang. De Zeeuw: "Werkkleding kan verplicht zijn volgens de voorschriften in de Arbeidsomstandighedenwet. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om veiligheidskleding zoals veiligheidsschoenen. De kleding kan onbelast vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld worden als er een Arboplan is, de kleding noodzakelijk is volgens dit Arboplan, de kleding voornamelijk tijdens werktijd gedragen wordt en de medewerkers geen eigen bijdrage hoeven te betalen."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken