Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 december 2016
 

Drie AI trends voor 2017

 
 

2017 wordt het jaar waarin kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence (AI) definitief doorbreekt. De toepasbaarheid van big data heeft ertoe geleid dat de ontwikkelingen op het gebied van AI een enorme vlucht hebben genomen.

Komend jaar zal AI tot uiting komen op alle niveaus en in uiteenlopende toepassingen. Ricardo Passchier, Business Solutions Leader bij Software AG, licht deze trend toe aan de hand van drie grote ontwikkelingen:
 

 • IoT raakt in een stroomversnelling
  Dankzij AI maken we in 2017 definitief de transitie van ‘smart things’ naar ‘intelligent things’. Waar slimme dingen nog voorgeprogrammeerd werden, zijn intelligente dingen contextgevoelig. En omdat ze kunnen reageren op die context, zijn ze zelflerend. Op de langere duur kunnen intelligent things zelf beslissingen nemen.
  AI is het laatst ontbrekende puzzelstukje om tegemoet te komen aan de behoefte om snel en accuraat te anticiperen op de inzichten uit de grote hoeveelheden real-time gegevens die het IoT voortbrengt. De overgang naar smart things zal daarom zijn weerslag hebben op IoT-toepassingen in alle sectoren – van retail, telecom en finance tot en met logistiek en maakindustrie. In 2017 zullen deze IoT-toepassingen dan ook steeds slimmer worden en een drijvende kracht zijn achter digitale transformatie.
   
 • Frontoffice-applicaties worden steeds intelligenter en backoffice-applicaties eenvoudiger
  De meest tastbare toepassing van AI in applicaties is te vinden bij spraakgestuurde digitale assistenten die antwoord kunnen geven op vragen, zonder tussenkomst van mensen. Iedere zichzelf respecterende tech-reus heeft inmiddels zijn eigen digitale assistent of werkt aan de ontwikkeling ervan; zo heeft Apple Siri, Microsoft heeft Cortana, Samsung nam recent Viv over, Amazon werkt met Alexa en Google introduceerde onlangs Assistant. Waren digitale assistenten tot voor kort vooral het domein van consumentensoftware, tegenwoordig doen ze ook hun intrede in bedrijfsapplicaties, zowel aan de voorkant (callcenters, customer experience en CRM) als aan de achterkant (ERP).
  Door machine learning worden dergelijke AI-toepassingen steeds intelligenter. Initieel waren de assistenten alleen in staat om redelijk eenvoudige vragen of verzoeken te beantwoorden (‘Bel X’, ‘Waar is bedrijf Y gelokaliseerd’). Komend jaar worden er grote stappen gezet als het gaat om het beantwoorden van complexere vragen en het beter begrijpen van de intonatie van een vraag en ‘snappen’ wanneer een vraag ironisch bedoeld is. Juist daarom zijn dergelijke assistenten erg geschikt voor klantinteractie. Ook zullen digitale assistenten taken overnemen en die op de achtergrond kunnen gaan uitvoeren.
   
 • Digital technology platforms zorgen voor nieuwe businessmodellen
  Digital technology platforms bevatten voorzieningen om snel en flexibel nieuwe applicaties, apps en services te creëren; processen, mensen en dingen aan elkaar te verbinden; en data te verzamelen, te analyseren en uit te wisselen in een ecosysteem van klanten en partners via API’s. Dergelijke platforms zijn de lijmlaag tussen traag veranderende legacy en snel veranderende businessmodellen. AI levert met haar zelflerende algoritmes de intelligentie om de interactie met de buitenwereld te stroomlijnen, in real-time te reageren op gebeurtenissen en geautomatiseerde acties in gang te zetten.

 • "Ook blockchains zullen zich verder ontwikkelen met behulp van AI. Er worden alleen een aantal grondregels afgesproken, de uitvoering wordt door AI bepaald. Hierdoor verandert ook de rol van traditionele tussenpersonen, zoals banken en verzekeraars. Dit opent de deur nog verder voor fintech-bedrijven. Rollen veranderen wanneer technologie werk kan overnemen. Veel partijen zullen zich moeten gaan herbezinnen op hun toegevoegde waarde," aldus Passchier.
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  BOEKENNIEUWS
  In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
  Lees verderMeer boeken
  BRISK-INDEX
  Stijgers Dalers
  Nutreco 47  3.9 %
  Ballast neda 0.31  3.3 %
  Nedap 50.2  2.9 %
  TNT express 8.45  -9.5 %
  USG people 17.2  -1.5 %
  Corio 52.5  -1.1 %
  Meer beurs