Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 december 2016
 

Sparen zzp’ers te weinig voor pensioen?

 
 

Centraal Beheer deed laatst een onderzoek onder meer dan 500 zzp’ers. Zetten zij geld opzij voor later? En hoe doen ze dat? De helft van hen twijfelt of ze na hun pensioen voldoende inkomen heeft. Zelfs één
 op de vijf weet bijna zeker dat hij of zij straks te weinig geld heeft.


Boeren sparen meer (en eisen minder)
Zelfstandigen in de landbouw en nijverheid sparen het meest van alle zelfstandigen: 430 euro per maand. Gek genoeg stellen zij ook de laagste eisen aan later. Een toekomstig inkomen van 67 procent van hun huidige inkomen is voldoende. Een groot verschil met zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening. Zij sparen gemiddeld 200 euro per maand. Maar hopen er later wel beter bij te zitten dan zelfstandigen in de landbouw.

Mannen sparen meer (en leven korter)
Mannen zetten vaker en meer geld opzij voor later dan vrouwen. 48 procent van de mannelijke zzp’ers bouwt pensioen op, tegen 35 procent van de vrouwen. Terwijl mannen gemiddeld 78 jaar worden en vrouwen 82 jaar.

Stoppen met werken tussen 62 en 63
Zelf beslissen wanneer u stopt met werken. Dat vinden alle zzp’ers belangrijk. De meesten willen tussen 62 en 63 jaar met pensioen. Extra sparen is dan nodig. De leeftijd voor de Algemene Ouderdomswet is namelijk hoger. Slechts een deel van de zzp’ers is daar actief mee bezig.

Pensioen opbouwen kan op verschillende manieren
Sommige zzp’ers werken wel aan hun pensioen, maar sparen niet in een pensioenproduct. Dat hoeft natuurlijk ook niet. U kunt bijvoorbeeld ook investeren in uw zaak of uw hypotheek aflossen. Maar een pensioenproduct kan daarbij wel een goede aanvulling zijn.

Voorbereid, ook na uw pensioen
U kunt zich daarnaast niet alleen voorbereiden op de toekomst door het sparen voor uw pensioen. U wilt uw gezin niet achterlaten met financiële zorgen als u er niet meer bent. Niet het meest leuke onderwerp, maar daardoor zeker niet minder belangrijk. Denk daarom eens na over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs