Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 december 2016
 

Nederlander leent meer voor verbouwing

 
 

Nederlander leent in de eerste drie kwartalen van 2016 gemiddeld  13.277 euro voor een verbouwing. Dit is twaalf procent meer dan in dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop. De intermediair onderzocht data van tienduizenden leningaanvragen uit 2015 en 2016.

In 2016 kwam 74 procent van de aanvragen voor een verbouwingsfinanciering van een man (72 procent in 2015). 26 procent van de aanvragen kwam van een vrouw (28 procent in 2015). Gemiddeld wilden mannen 13.729 lenen voor een verbouwing, waar het gewenste leenbedrag bij vrouwen 12.007 bedraagt.
 
Het aantal leningaanvragen voor een verbouwing stijgt met meer dan tien procent
Naast een hoger gemiddeld leenbedrag is ook het aantal leningaanvragen voor een verbouwing met ruim twaalf procent toegenomen in vergelijking met 2015. Ook is er een significante stijging in het aantal goedgekeurde aanvragen. Dit steeg in 2016 van 19,3 procent naar 26 procent. Dit wijst op een sterk aantrekkende woningmarkt.
 
Verbouwing interessant door waardeverhoging
Een mogelijke verklaring van de forse stijgingen in leenbedrag en het aantal leningaanvragen, is de waardeverhogende functie die een verbouwing kan hebben. CEO van Geldshop, Madiha Leuven-Mouchtak: "Het verbouwen van een woning is een duurzame investering en voegt in veel gevallen waarde toe aan een woning. Verbouwingen die meer woonoppervlakte opleveren, zoals een serre of een dakkapel, hebben namelijk direct een positieve invloed op de waarde van een woning."  
 
Duurzaam verbouwen  
In hoeverre Nederlanders meer en vaker lenen om de woningwaarde bewust te verhogen, blijft onduidelijk. In de Energieagenda van minister Kamp staat o.a. veel geschreven over energiebesparende maatregelen die aan woningen moeten worden doorgevoerd. Dit zijn vaak dure ingrepen. Het gemiddelde bedrag voor het aanbrengen van zonnepanelen is bijvoorbeeld 4600 euro. Echter: "Er wordt bij ons nog heel weinig geleend voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of woningisolatie. De trend naar meer duurzaamheid zien wij helaas nog niet terug in onze cijfer," aldus Leuven.
 
Alle resultaten van het onderzoek, inclusief de gegevens per provincie, leeftijdsgroep en geslacht zijn gepubliceerd op de website van Geldshop.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs