Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Verdubbeling aanvragen voor financiering rechtszaken

15 december 2016 - Een rechtszaak tegen een zakenrelatie of een partij die inbreuk maakt op je intellectuele eigendom, bekostigen met behulp van een derde partij die het financiële risico op zich neemt en bij winst meedeelt in de opbrengst.

Steeds meer ondernemers kiezen voor procesfinanciering. Dat blijkt uit cijfers van Liesker Procesfinanciering, marktleider en de enige partij in de Nederlandse rechtsmarkt die procesfinanciering op grote schaal toepast. Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal ondernemers dat een rechtszaak wilde laten financieren ruim: van 130 aanvragen in 2015 naar ruim 300 aanvragen in 2016 tot dusver.

Stijging
Sinds 2011 neemt het aantal aanvragen van ondernemers jaarlijks toe. Niet eerder zag Liesker echter zo’n grote stijging in het aantal aanvragen. Het bedrijf verwacht dat procesfinanciering in Nederland, in navolging van onder meer Engeland, waar het afgelopen jaar voor 3,5 miljard door procesfinanciers werd geïnvesteerd in rechtszaken, de komende jaren een vlucht neemt. Sara Liesker, Managing Director en medeoprichter van Liesker Procesfinanciering: "Procesfinanciering wint aan bekendheid. Daarnaast is de uitbesteding van de financiering van rechtszaken voor ondernemers simpelweg een strategische keuze met een minimaal financieel risico. Onze succesrate van 70 procent laat bovendien zien dat het businessmodel in de praktijk goed uitpakt voor de procederende partijen maar ook voor de betrokken advocaten én natuurlijk Liesker."

Niet nagekomen contracten
De meest voorkomende zakelijke geschillen voor ondernemers in 2016 betreffen niet nagekomen contracten, schending van samenwerkingsafspraken en de schending van intellectueel eigendom. De gemiddelde waarde van deze zaken bedroeg 700.000 euro, met een ondergrens van 150.000 en uitschieters ter hoogte van vele miljoenen. De veelal middelgrote tot grote MKB-ondernemingen zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende sectoren, variërend van de dienstverlenende sector, logistiek, ICT en handel, tot zorg en landbouw.

Vrijhouden van liquide middelen
Belangrijkste redenen voor ondernemers om gebruik te maken van procesfinanciering zijn het ontbreken van een eigen juridische afdeling die het proces strategisch kan managen. Daarnaast wordt met procesfinanciering het financiële risico uitbesteed en kunnen de eigen liquide middelen worden geïnvesteerd in de kernactiviteiten van de onderneming in plaats van een rechtszaak waarvan de uitkomst niet vaststaat.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.