Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Duitsland: strop door faillissementen stijgt

13 december 2016 - Het aantal faillissementen in Duitsland mag dan teruglopen, de strop door bedrijven die failliet gaan, steeg het afgelopen jaar met 48 procent. Deze trend van stijgende verliezen zet komend jaar door.

Wel zal het aantal faillissementen in Duitsland historisch laag blijven. Dat blijkt uit een recente studie van Euler Hermes.
 
Vooral grote bedrijven failliet
"Wat opvalt is dat het vooral grotere bedrijven zijn die in Duitsland failliet gaan. Gevestigde bedrijven die niet in staat blijken mee te groeien met de tijd. Ze houden vast aan oude, versleten concepten. Dat lukt een tijd, maar op een gegeven moment houdt het op. De reserves zijn opgebruikt en met kostenbesparing alleen valt het ook niet mee te redden." Zo stelt Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland. Ook wijst hij op de stagnerende wereldhandel. "Voorheen bedroeg de groei van de wereldhandel in economische goede tijden meer dan tien procent. Nu komen we niet verder dan vier procent."
 
Bijna 50 procent hoger
Al eerder voorspelde Euler Hermes dat in Duitsland de verliezen door faillissementen dit jaar zouden toenemen. "Dat is helemaal juist gebleken. Kijken we van augustus vorig jaar tot augustus dit jaar dan is de totale schadepost door faillissementen opgelopen tot 26 miljard euro. Bijna 50 procent hoger dan in 2015." Het gemiddelde verlies per faillissement komt in Duitsland uit op 1,2 miljoen euro. Volgens Toemen zal het schadebedrag in Duitsland blijven toenemen.
 
Nederland
"Ook in Nederland zien wij, hoewel op kleinere schaal en beperkt tot enkele branches, dat de faillissementen groter worden in omvang. Het voorbeeld van V&D is iedereen bekend. Retail non-food heeft het sowieso moeilijk in ons land. Moeizaam gaat het nog steeds in de bouw en constructie, en dan vooral bij de grote ondernemingen. Gelukkig stijgt hier de generale vraag maar de infra-problemen zijn nog niet voorbij. Verder zien we bij andere branches een enorme vraaguitval zoals bij de offshore." Kwetsbare sectoren in Duitsland zijn technologie, productie, handel, bouw, finance en de transport-industrie.
 
Domino-effect
Het probleem bij grotere bedrijven die omvallen is dat ze vaak ook een kring aan leveranciers meesleuren. "Een bekend domino-effect. Een paar grote concerns die het loodje leggen kunnen zo hele sectoren ontwrichten en in een neerwaartse spiraal trekken," aldus Toemen. Hij wijst erop dat het aantal faillissementen wereldwijd weer stijgt.
 
Faillissementen in Duitsland 2016
In nagenoeg alle Duitse deelstaten daalt het aantal faillissementen. De grootste daling is te noteren in Thüringen (-24 procent), Hamburg en Rheinland-Pfalz (ieder -vijftien procent). Tegen de trend in steeg het aantal faillissementen in Saksen (+ acht procent), Bremen (+ zes procent) en Sleeswijk-Holstein (+ vijf procent).
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.