Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 december 2016
 

Bedrijven elke 40 seconden slachtoffer van ransomware

 
 

In 2016 nam het aantal ransomware-aanvallen op het bedrijfsleven met een factor drie toe: van elke twee minuten een aanval in januari tot elke 40 seconden een aanval in oktober. Voor individuele gebruikers steeg de snelheid van elke twintig seconden tot elke tien seconden.

Ook werden er dit jaar meer dan 62 nieuwe ransomwarefamilies geïntroduceerd. Daarmee groeide de dreiging dermate agressief dat Kaspersky Lab ransomware heeft uitgeroepen tot het belangrijkste onderwerp van 2016.
De ‘Story of the Year’-publicatie maakt deel uit van Kaspersky Labs jaarlijkse Kaspersky Security Bulletin. Hierin wordt teruggeblikt op de belangrijkste dreigingen en data van het jaar. Ook wordt een voorspelling gegeven over de verwachtingen voor 2017. Daar blijkt onder andere uit dat ransomware in 2017 nog lastiger zou zijn om te herkennen.
 
Ransomware-as-a-Service
In 2016 kwam onder andere aan het licht in welke mate het Ransomware-as-a-Service bedrijfsmodel criminelen aantrekt die zelf niet beschikken over de vaardigheden, de middelen of de neiging om zelf ransomware te ontwikkelen. Via een regeling bieden codeontwikkelaars hun kwaadaardige product 'on demand’ aan. Ze verkopen daarbij unieke aangepaste versies voor klanten die deze vervolgens verspreiden door middel van spam en websites. Hiervoor betalen ze een commissie aan de maker - de belangrijkste financiële begunstigde.
 "Het klassieke 'affiliate' bedrijfsmodel lijkt voor ransomware net zo effectief te werken als andere vormen van malware. Slachtoffers betalen vaak, zodat de geldstroom binnen het systeem actief blijft. Onvermijdelijk heeft dit ertoe geleid dat we bijna dagelijks nieuwe cryptors zien opduiken," zegt Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux.
 
De evolutie van ransomware in 2016
In 2016 ging ransomware door met zijn wereldwijde rooftocht. Het werd steeds geavanceerder en divers en verstevigde zijn greep op data en apparaten, zowel bij particulieren als bedrijven.
 
 

  • Aanvallen op bedrijfsleven aanzienlijk toegenomen. Volgens onderzoek door Kaspersky Lab kreeg een op de vijf bedrijven wereldwijd te maken met een IT-beveiligingsincident als gevolg van een ransomware-aanval en kreeg een op de vijf kleinere bedrijven hun bestanden nooit meer terug, zelfs niet na betaling.
  • Sommige sectoren werden zwaarder getroffen dan andere, maar ons onderzoek toont aan dat het risico in geen enkele sector laag is. Het hoogste aanvalspercentage bedroeg ongeveer 23 procent (onderwijs) en het laagste zestien procent (detailhandel en vrijetijd).
  • 'Educatieve' ransomware, ontwikkeld om systeembeheerders een instrument te geven om ransomware-aanvallen te simuleren, werd snel en meedogenloos uitgebuit door criminelen en resulteerde onder andere in de opkomst van Ded_Cryptor en Fantom.
  • Nieuwe soorten ransomware-aanvallen die in 2016 het levenslicht zagen omvatten schijfencryptie, waarbij aanvallers de toegang blokkeren of versleutelen van niet slechts een paar bestanden, maar allemaal tegelijk - Petya is hiervan één voorbeeld. Dcryptor, ook bekend als Mamba, ging nog een stap verder door de hele harde schijf te vergrendelen. Hierbij gebruikten de aanvallers brute-force wachtwoordmethoden om op afstand toegang te krijgen tot machines van hun slachtoffers.
  • De ransomware Shade demonstreerde zijn vermogen om zijn benadering van een slachtoffer te wijzigen als een geïnfecteerde computer bleek te behoren tot de financiële dienstverlening. In plaats van de bestanden van het slachtoffer te versleutelen, stapte het in dat geval over op het downloaden en installeren van spyware.
  • Er was een sterke toename in lage kwaliteit, weinig gecompliceerde ransomware Trojans met softwaregebreken en/of slordige fouten in de losgeldinstructies. Dit verhoogde de kans dat slachtoffers hun gegevens nooit meer terugkregen.
  • Tot slot bevat Kaspersky Lab’s cloud malware database sinds kort een miljard kwaadaardige bestanden zoals onder andere ransomware, Trojans en virussen.
No More Ransom 
Gelukkig was 2016 ook het moment dat de wereld zich begon te verenigen om terug te vechten. Het in juli geïntroduceerde No More Ransom project verenigt wetshandhavende instanties en beveiligingsleveranciers bij het opsporen en verstoren van de grote ransomwarefamilies. Het project helpt individuen om hun gegevens terug te krijgen en zo het lucratieve bedrijfsmodel van de criminelen te ondermijnen.
 
De volledige tekst van het rapport "Kaspersky Security Bulletin 2016 – Story of the Year: The Ransomware Revolution" is hier beschikbaar. Het bevat ook advies over hoe u veilig blijft en waarom u geen losgeld moet betalen. Meer informatie over het No More Ransom project is hier te vinden.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 237.75 -3.60 %
Stijgers Dalers
Doc data 0.44  4.8 %
Value8 5.27  4.6 %
Binck 4.25  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 7.56  -8.8 %
Beter bed 14.36  -3.6 %
Meer beurs