Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 december 2016
 

Drie retailtrends voor 2017

 
 

Verschillende trends beheersen de retail-agenda in 2017. Benieuwd welke dat zijn en of en hoe u er uw voordeel mee doet? Cognizant licht de belangrijkste drie toe. 

1. Babyboomers
De babyboomer wordt voor veel bedrijven de belangrijkste klant in de komende jaren, maar dan moeten bedrijven hun kansen wel leren herkennen. Babyboomers – de generatie geboren tussen 1946 en 1964 – vormen in de westerse wereld de grootste generatiegroep, in Nederland alleen al gaat het om ruim vier miljoen personen. En de babyboomgeneratie is niet alleen groot in omvang; qua koopkracht is het een speler van formaat en zijn veranderende levensstijl biedt mogelijkheden voor retailers. Een deel van de babyboomers is al met pensioen en dat aantal groeit de komende jaren alleen maar verder. Hierdoor veranderen hun behoeftes en daarmee ook hun uitgavenpatroon. Vooral uitgaven aan zorg, inrichting en vrijetijdsbesteding stijgen. 
Goed inspringen op mogelijkheden die babyboomers bieden voor retailers, vergt meer dan alleen maar vertrouwen op een globale kennis van focusgroepen of een oppervlakkige big data-analyse. Door diep in de specifieke wensen van babyboomers te duiken en daarop in te spelen, kan 2017 de start zijn van een succesvolle periode voor ondernemingen.

2. Retourproces
Online retail-bestedingen blijven stijgen. Naar verwachting zal het bedrag dat wereldwijd online wordt uitgegeven uitkomen op 1,88 biljoen dollar. Ook in Nederland groeit het aantal online bestedingen en aankopen. Het online retail-landschap maakt daarbij een transitie door van kopen naar kopen-en-later-terugbrengen. Webshops zijn terughoudend in het geven van exacte cijfers, maar in de keten is de trend in ieder geval sterk waarneembaar.
Het toenemende volume van teruggestuurde bestellingen kan een uitdaging vormen voor retailers. Door te investeren in het return logistics proces en dit integraal onderdeel uit te laten maken van het businessmodel, zijn bedrijven beter voorbereid op het toenemend aantal teruggezonden orders. Een terugstuurproces waarbij klanten eenvoudig hun bestellingen kunnen retourneren, goed op de hoogte worden gehouden van de status en hun geld snel teruggestort krijgen, draagt bovendien bij aan een hogere klantwaardering. Een soepel retourproces kan weleens het verschil gaan maken in 2017.

3. Virtual en Augmented Reality
Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) kenden beide een doorbraak naar een groot publiek in 2016. Pokémon Go liet spelers wereldwijd kennismaken met het potentieel van AR. Het afgelopen jaar zagen we daarnaast veel VR-toepassingen op de markt verschijnen, zowel voor gaming doeleinden als meer zakelijke toepassingen.
In 2017 zet de opkomst van VR en AR verder door en zullen deze tools in meerdere industrieën het levenslicht zien. Ook bedrijven die in meer traditionele branches opereren en waar VR en AR het komende jaar waarschijnlijk nog een minder grote rol zal spelen, doen er goed aan om de ontwikkelingen in de gaten te houden. De stap naar het samenwerken met experts om strategie, design en technologie naadloos met elkaar te verbinden, wordt daarmee kleiner.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs