Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Financieel inzicht belangrijk voor zzp’ers bij boekhouden

30 november 2016 - Zzp’ers vinden financieel inzicht het belangrijkste criterium voor een boekhoudprogramma. Ruim 70 procent van de zzp’ers geeft aan bij het kiezen van een boekhoudprogramma vooral hier op te letten.

Een eenvoudige btw-aangifte staat ook hoog op de prioriteitenlijst van de zzp’er: 60,3 procent van de respondenten geeft aan dit een zeer belangrijk criterium voor een boekhoudprogramma te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.
 
Gebrek aan inzicht
"Ook bij MoneyMonk horen we heel vaak dat het gebrek aan financieel inzicht het grootste struikelblok is voor zzp’ers. Dat ruim 70 procent van de zzp’ers aangeeft vooral hier op te letten bij de keuze van het geschikte boekhoudprogramma verbaast ons niet. Wij spelen sinds dag één in op deze behoefte. Als u zzp’ers kunt helpen bij hun administratie en goed kunt uitleggen hoe u moet boeken dan rolt daar vanzelf de juiste data uit. De kunst is om deze data te vertalen naar bruikbare rapportages zodat de zzp’er wel inzicht krijgt en daarmee de juiste (financiële) beslissingen kan nemen,"aldus Jasper Horstink, directeur van MoneyMonk.
Andere doorslaggevende factoren voor een boekhoudprogramma zijn volgens zzp’ers een automatische koppeling met de bank of de KvK (44,9 procent) en de mogelijkheid voor uitwisseling van de gegevens ten behoeve van samenwerking met de boekhouder of accountant (42,3 procent). Planning en forecasting komen onderaan de lijst van criteria bij zzp’ers. Slechts twaalf procent van de zzp’ers geeft aan dit belangrijk te vinden voor een boekhoudprogramma.
 
Zzp’ers doen zelf onderzoek
Zzp’ers baseren hun keuze voor een boekhoudprogramma voornamelijk op eigen onderzoek via internet. 49,3 procent van de zzp’ers heeft zijn boekhoudprogramma gekozen na het doen van onderzoek via bijvoorbeeld Google of vergelijkingswebsites. Veel minder zzp’ers (18,7 procent) kozen op aanraden van iemand uit hun eigen netwerk. Slecht zestien procent koos zijn boekhoudprogramma op aanraden van zijn boekhouder of accountant.
 
Deel zzp’ers gebruikt geen boekhoudsoftware
Waar de meeste zzp’ers hun boekhouding doen met behulp van online of offline boekhoudsoftware (59,5 procent), maakt 28,9 procent van de zzp’ers gebruik van Excel of Word voor het doen van de boekhouding. Vooral onder zzp’ers boven de 45 jaar is het gebruik van Excel of Word voor de boekhouding populair: 38 procent van deze groep maakt gebruik van deze programma’s. Jongere zzp’ers doen de boekhouding liever met behulp van online of offline boekhoudsoftware: slechts veertien procent van de zzp’ers onder de 45 gebruikt Excel of Word voor de boekhouding.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Belastingadvies Direct

1-12-2016 10:25  |  

Martien

1-12-2016 10:44  |  

Als je geen verstand van boekhouden hebt is het ook beter om daarvoor een administratiekantoor in de hand te nemen en het uit te besteden. De slogan ''boekhouden kan iedereen'' die veel softwareprogramma's gebruiken is onzin. Waarom bestaan er dan meer jarige opleidingen, toch niet omdat iedereen het kan.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.