Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Architectenbranche: optimisme en kwetsbaarheid

18 november 2016 - Bijna de helft van de architectenbureaus verwacht voor heel 2017 een stijging van de omzet en het aantal opdrachten. Dit blijkt uit de recente BNA Conjunctuurmeting najaar 2016.

 Fred Schoorl, BNA- directeur: "De branche vindt zichzelf opnieuw uit. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het langzamer gaat dan we hadden verwacht gezien de groei van de bouwvolumes. Meer innovatie en verdienvermorgen aan de voor- en achterkant van het bouwproces is nodig om de branche weerbaarder te maken."

Werkvoorraad
De gemiddelde werkvoorraad is vergeleken met een jaar geleden gestegen van 3,8 maanden naar 4,5 maanden, hetzelfde niveau als een half jaar geleden. Van alle bureaus vindt 65 procent de werkvoorraad normaal of in sommige gevallen zelfs groot. Grote bureaus hebben in de meeste gevallen een tweemaal grotere werkvoorraad dan kleine bureaus.

Groeimarkten
De groei in de branche komt vooral van particulieren. Bedrijven en projectontwikkelaars worden ook nadrukkelijk weer genoemd als groeimarkt. Transformatie, hergebruik en verduurzaming van de bestaande bouw zijn naast nieuwbouw van woningen de gebieden waar groei zit in de activiteiten.

Medewerkers
Bureaus blijven voorzichtig met het aannemen van nieuwe medewerkers. Slechts 30 procent van de bureaus zegt hierin groei te verachten.  45 procent van de bureaus zegt moeite te hebben met het vinden van goede nieuwe krachten. De inhuur van zzp bureaus via de nieuwe modelovereenkomst heeft vooralsnog geen groot effect op de inhuur van zzp’ers.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.